Αρχίζει ο... τελικός των κομμάτων για το πακέτο των μέτρων

30 Ιουλ 2012

Της Δήμητρας Καδδά

Ο τελικός (;) κύκλος διαπραγματεύσεων για το  πιο επώδυνο πακέτο μέτρων που πήρε ποτέ η Ελλάδα ξεκινά σήμερα με διαδοχικές συσκέψεις πρώτα στο υπουργείο Οικονομικών με τους αντιπροσώπους των κομμάτων και το απόγευμα στο Μαξίμου μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.  Τα μέτρα 11,5 δισ. ευρώ που προτείνονται κρατούνται ως εφτασφράγιστο μυστικό και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πρόθεση είναι να μην ανακοινωθούν άμεσα.

Αν όλα πάνε... καλά, δηλαδή αν υπάρξει συμφωνία με τα κόμματα για το 1,5 δισ. ευρώ που απομένει, μετά θα πρέπει επί περίπου μία εβδομάδα, να «σκαναριστούν» τα μέτρα από το επιτελείο της τρόικας για να αποφανθεί αν είναι εφαρμόσιμα και αν αποδίδουν. Αρμόδια στελέχη εξηγούν με νόημα ότι η τρόικα δεν συμφωνεί με την απόδοση κάποιων παρεμβάσεων, δηλαδή μπορεί να ζητήσει πρόσθετες για να καλυφθεί το ποσό το οποίο δεν είναι απαραίτητα 1,5 δισ. ευρώ...

Αν όλα «κλειδώσουν»,  η τρόικα προγραμματίζει να φύγει και να επιστρέψει μετά  από ολιγοήμερες διακοπές και προετοιμασία για την οριστικοποίηση του αναθεωρημένου μνημονίου στο. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται με ρητό χρονοδιάγραμμα προαπαιτούμενες δράσεις που θα πρέπει να προηγηθούν της καταβολής της δόσης περιλαμβανομένης της ανακοίνωσης και θέσπισης των μέτρων...

Ο μεγαλύτερος σκόπελος της σημερινής ημέρας εκτιμάται ότι είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ για την επιμήκυνση. Αν επιμείνει –αναφέρουν αρμόδια στελέχη– στην πρότασή του για διαδοχική λήψη μέτρων (5-7 δισ. ευρώ τώρα και τα υπόλοιπα να παραμείνουν ως αδιευκρίνιστα) τότε εκφράζεται ανησυχία για αλλαγή στάσης της τρόικας η οποία φέρεται από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών ότι τις τελευταίες ημέρες να έχει «γλυκάνει», δηλώνοντας μάλιστα ότι δεν θα φύγει στο τέλος του μήνα αλλά θα περιμένει να κλειδώσουν τα μέτρα.

Στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ των κομμάτων είναι το μαχαίρι στις κοινωνικές δαπάνες για επιδόματα, συντάξεις και μισθούς που τίθεται επί τάπητος σε πρωινή σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τους εκπροσώπους των κομμάτων. Προηγήθηκε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ενώ στη συνέχεια οι υπουργοί θα υποδεχθούν τους εκπροσώπους των δύο κομμάτων, Φίλιππο Σαχινίδη και Δημήτρη Χατζισωκράτη οι οποίοι το Σαββατοκύριακο οριστικοποίησαν τις αντοιπροτάσεις τους για το πακέτο μέτρων. Το αποτέλεσμα της συζήτησης θα διαβιβαστεί στους αρχηγούς των Κομμάτων που συνεδριάζουν το απόγευμα.

Σε εξέλιξη η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στη συσκεψη η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις. "Απλώσαμε τον τραχανά", ισοδύναμων, εναλλακτικών μέτρων και επισημάνσεων. Όλα θα τεθούν υπόψη των αρχηγών το απόγευμα.

Μάλιστα, τα ίδια στελέχη άφησαν να εννοηθεί ότι επιμένουν στο θέμα της λήψης μέτρων εντός τεσσάρων και όχι δύο ετών.

Κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν οι διαπραγματεύσεις των αρχηγών να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και δίδουν έμφαση στις αποφάσεις περί σταδιακής ή μη λήψης των μέτρων που  έχουν μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της τρόικας που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει:

* Σχέδιο αποχωρήσεων 150.000 υπαλλήλων από το δημόσιο (ενδεχομένως με παράταση του ορίου για το 2016). Μείωση της απασχόλησης σε δήμους και  σε  δημοτικές επιχειρήσεις που προτείνεται να κλείσουν μαζικά.  Δραστική μείωση του αριθμού των συμβασιούχων, του έκτακτου διδακτικού προσωπικού των ΤΕΙ και ΑΕΙ, των τμημάτων σχολών, αλλά και  μείωση του αριθμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά 90%.

* Εισοδηματικά κριτήρια στις φοροαπαλλαγές  (πιθανόν από τα 40.000 ευρώ).

* Μειώσεις ή καταργήσεις προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων με εσοδηματικό πλαφόν στα 45.000 ευρώ και πιθανή εξαίρεση μόνο του ΕΚΑΣ και του επιδόματος ανεργίας. Εισοδηματικά κριτήρια για την ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας.

* Καθολική επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ (πιθανώς αναδρομικά από τον Νοέμβριο του 2011). Κατάργηση δώρων, μείωση αποδοχών στο δημόσιο.  Μείωση των ειδικών μισθολογίων κατά 12% από την 1η Ιουλίου του 2012, με εξαίρεση τους αστυνομικούς και στρατιωτικούς και ενδεχομένως τους  γιατρούς του ΕΣΥ.

* Πλαφόν 1.500 ευρώ στην ετήσια δαπάνη υγείας. Προβλέπει ότι όποιος το υπερβαίνει χωρίς ειδικό πρόβλημα υγείας θα  καταβάλει 10 ευρώ ανά επίσκεψη και το 15% του ημερήσιου νοσηλίου. Το μέτρο φέρεται να συναντά αντιδράσεις και από την ηγεσία του υπουργείου και να αντιπροτείνει μέτρα όπως η αύξηση του εισιτηρίου από τα 5 στα 15 ευρώ.

* Αύξηση ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη (συναντά μεγάλες αντιδράσεις),  μειώσεις 5% - 10%  των συντάξεων ενδεχομένως από ένα  πλαφόν  (της τάξης των 1.000 -  1.400 ευρώ) και άνω.  Δεν έχει αποφασιστεί αν η μείωση θα γίνει για όλο το ποσό ή για το υπερβάλλον. Πλαφόν όλων των συντάξεων στα 2.300- 2.500 (υπάρχουν αντιδράσεις καθώς θεωρείται αντικίνητρο ασφάλισης).  Κατάργηση επιδομάτων άδειας- δώρων. Μείωση εφάπαξ  περίπου κατά 23% στο δημόσιο και ανάλογα με το έλλειμμα κάθε ταμείου στο ιδιωτικό τομέα, και  αναδρομικά για όσες αιτήσεις εκκρεμούν.  

* Μείωση των αγροτικών συντάξεων κατά 20-30 ευρώ το μήνα, ακόμα και της βασικής των 350 ευρώ (συναντά μεγάλες αντιδράσεις).

* Επιβολή διδάκτρων στους φοιτητές ΤΕΙ και ΑΕΙ που έχουν ξεπεράσει την κανονική διάρκεια σπουδών και στους μεταπτυχιακούς.

* Νέα μείωση της  φαρμακευτικής δαπάνης των δημόσιων νοσοκομείων, με αυξημένη χρήση των γενοσήμων φαρμάκων. Προτείνεται σταδιακή επιπρόσθετη αύξηση της χρήσης των γενοσήμων φαρμάκων κατά 10% ετησίως, ώστε το 2014 να προσεγγίζει το 66%.

* Αναβολή για μετά το 2016 της πληρωμής των  αναδρομικών των δικαστών. 
ΠΗΓΗ
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah