Λιμάνια: Επανεξετάζεται η «αυτοεξυπηρέτηση»;

5 Οκτ 2012

Αλλαγές στο «καθεστώς εργασίας» ενδεχομένως να επιφέρει η επανεξέταση βασικών παραμέτρων στην παροχή υπηρεσιών στα ευρωπαϊκά λιμάνια που φαίνεται να βρίσκονται υπό συζήτηση παρά το γεγονός ότι σε πλήρη «αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα των Ευρωπαίων λιμενεργατών με στόχο να ανατρέψουν για τρίτη φορά το όποιο εγχείρημα αλλαγής του εργασιακού status.
Ως γνωστόν δύο φορές επισήμως το θέμα της «αυτοεξυπηρέτησης» , όπως τότε είχε επονομαστεί το υπό συζήτηση σχέδιο αναθεώρησης οδηγίας, είχε «μπλοκαριστεί» από τις έντονες και σύντονες αντιδράσεις των Ευρωπαίων λιμενεργατών, γεγονός που είχε οδηγήσει στην εγκατάλειψη των τότε προσπαθειών σε επίπεδο ευρωπαϊκών οργάνων.

Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται αναθεώρηση της λιμενικής πολιτικής με προώθηση νέας κατευθυντήριας οδηγίας. Μάλιστα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Matthias Ruete, στη λήξη του συνεδρίου για την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής λιμενικής πολιτικής, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε ένα τρίτο λιμενικό πακέτο, αλλά συγκεκριμένες προτάσεις» γεγονός που προοιωνίζει αλλαγές που δε θα περιορίζουν τις παραχωρήσεις στην πρόσβαση της αγοράς λιμενικών υπηρεσιών και εν γένει την παροχή λιμενεργασίας.
Μάλιστα, όπως έχει αναφέρει και το "TheSeaNation" μόλις πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε- ζήτησε από την Ισπανία αιτιολογημένη γνώμη για στρεβλώσεις που καταγράφονται κατά την πρόσβαση ενδιαφερομένων στην αγορά εργασίας στα λιμάνια.
Η κίνηση αυτή όπως ήταν φυσικό ενεργοποίησε τα ανακλαστικά των συνδικαλιστικών οργάνων της χώρας αλλά και άλλων χωρών μελών της ΕΕ.-
Με τις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό και όχι μόνο επίπεδο περί μείωσης των ανελαστικών δαπανών που συμβάλουν στο κόστος διαμετακόμισης και το διεθνές εμπόριο να ασκεί πιέσεις για μείωση του κόστους αυτού οι εξελίξεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
lazarou@theseanation.com
ΠΗΓΗ
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah