Αντιδρούν στις ιδιωτικοποιήσεις οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης

13 Μαρ 2013


Την αγωνία αλλά και την εντονη αντίδραση των εργαζομένων σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς της Θεσσαλονίκης οι οποίοι βρίσκονται στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων εξέφρασαν εκπρόσωποι των συνδικάτων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Ο προβληματισμός για το μέλλον των στρατηγικής σημασίας εταιριών ήταν έντονος, ενώ κοινός τόπος όλων των ομιλητών ήταν η ανάγκη συντονισμού των ενεργειών και των κινητοποιήσεων ώστε να ανατραπεί -όπως είπαν- η πολιτική που επιχειρείται να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση κατ΄ εντολήν της τρόικας σε οργανισμούς στρατηγικής σημασίας όπως ο ΟΛΘ, η ΕΥΑΘ, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η ΕΛΒΟ, η ΔΕΗ, ο ΟΣΕ, τα ΕΛΤΑ και τα ΕΛΠΕ.

Λανθασμένες συνταγές από την πλευρά της κυβέρνησης διαπιστώνει ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης κι έκανε λόγο για «σκανδαλώδη επιλογή» αφού η χώρα τα πουλά «όλα κοψοχρονιά» και μάλιστα με αντίτιμο «που αντιστοιχεί στα κέρδη 4-5 χρόνων». Για «πλιάτσικο» μίλησε ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου στα Ελληνικά Πετρέλαια, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στη ΔΕΗ προέβλεψε αύξηση των τιμολογίων που ήδη –μετά και την επιβάρυνσή τους με το ΕΕΤΗΔΕ- έχουν γίνει για χιλιάδες καταναλωτές δυσβάσταχτα. Αυτή τη στιγμή οι διακανονισμοί ξεπερνούν τις 700.000, ενώ εκτιμάται πως σύντομα θα φτάσουν τα 1,2 εκατ. ευρώ.

Προχειρότητα καταλόγισαν στις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ΟΛΘ με αφορμή τα σχέδια που κατά καιρούς διατυπώνονται για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ «έγκλημα που πρέπει να σταματήσει» χαρακτηρίστηκε από τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της εταιρίας. Ως παράδειγμα ιδιωτικοποίησης προς αποφυγή χαρακτηρίστηκε η περίπτωση της ΕΛΒΟ η οποία –όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου- πήρε ήδη μια γεύση αποκρατικοποίησης όταν το 2000 πέρασε σε ποσοστό 49% σε ιδιώτη (στον όμιλο Μυτιληναίο) στον οποίο δόθηκε και το μάνατζμεντ. Σήμερα οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ λένε «ναι» μόνο στις συνεργασίες που θα ενισχύσουν την εταιρία στις προσπάθειές της για έξοδο σε νέες αγορές και στη δραστηριοποίησή της σε τομείς που έχουν μέλλον όπως για παράδειγμα η κατασκευή απορριμματοφόρων.


πηγη
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah