Αντιδράσεις ΟΜΥΛΕ για το πολυνομοσχέδιο του Υ.Ν.Α.

2 Απρ 2013

Την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου για την ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, ζητά η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος, προκηρύσσοντας τη Τετάρτη 03/04/13, στάση εργασίας από τις 12:00 έως 17:00 μμ.
Η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της αναλύει τις βασικές της διαφωνίες στην πολιτική που επιχειρείται για τα λιμάνια, με βασικότερη τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών, η οποίες όπως υπογραμμίζεται συνοδεύονται με την κατάργηση θεσπισμένων εργασιακών σχέσεων καθώς και των ΣΣΕ.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΟΜΥΛΕ
«Η Κυβέρνηση προωθεί στη Βουλή το Ν/Σ «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις».
Ως ΟΜ.Υ.Λ.Ε έχουμε πάρει από νωρίς θέση συνολικά για το νομοσχέδιο και ιδιαίτερα για το κεφάλαιο «Ανάπτυξη Ελληνικού Λιμενικού Συστήματος».
Υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες σε όλα τα κεφάλαια του νομοσχεδίου, όπως σε αυτό της Οργάνωσης Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, όπου δομείται ένα πλήρως στρατιωτικοποιημένο μοντέλο οργάνωσης, αντί ενός πολιτικού αναπτυξιακού Υπουργείου με εποπτικό ρόλο.
Επίσης, υπάρχουν βασικές και θεμελιώδεις διαφορές επί της πολιτικής που επιχειρεί να προωθήσει για τα Λιμάνια.
Βασικό στοιχείο της πολιτικής που καταγράφεται στο Σχέδιο Νόμου είναι οι Ιδιωτικοποιήσεις των Λιμανιών, είτε με παραχώρηση του μετοχικού κεφαλαίου, είτε με παραχωρήσεις λιμενικών δραστηριοτήτων τύπου Cosco, παραβιάζοντας συνταγματικές επιταγές και θεσμικούς κανόνες.
Η πολιτική αυτή συνοδεύεται με την επιχείρηση κατάργησης των θεσπισμένων εργασιακών σχέσεων καθώς και των ΣΣΕ.
Το νομοσχέδιο στο σύνολό του διαπνέεται από αντιεργασιακές ρυθμίσεις, καταργεί τους υπάρχοντες Γενικούς Κανονισμούς Προσωπικού (Γ.Κ.Π), καθώς και την διαδικασία σύμφωνα με την οποία έχουν εκπονηθεί.
Η όποια ενοποίηση Λιμενικών Οργανισμών δεν μπορεί να οδηγήσει σε κατάργηση των υπαρχόντων ΓΚΠ των βασικών Λιμανιών Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου.
Είναι φανερό ότι ο εργασιακός μεσαίωνας, ο οποίος με ευθύνη των κυβερνήσεων έχει εγκατασταθεί στην Προβλήτα II (COSCO), προκρίνεται ως γενικευμένο εργασιακό μοντέλο στα Λιμάνια της Χώρας.
Η σύσταση Γενικής Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Ανάπτυξης, έξω από τις αυτόνομες διαδικασίες των Κανονισμών Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας (ΚΕΟΛ), δεν είναι συμβατή με τη θεσμική λειτουργία και την αυτονομία των Δημόσιων Οργανισμών.
Η υπαγωγή ή η εποπτεία της ΡΑΛ απευθείας στον υπουργό καταλύει κάθε μορφή ανεξαρτησίας και αυτονομίας της. Η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων δεν μπορεί παρά να είναι ανεξάρτητη και αυτό να κατοχυρώνεται από το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να διασφαλίζεται η ουσιαστική της παρέμβαση, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, σε όλα τα θέματα λειτουργίας των λιμανιών, συμπεριλαμβανομένου και του εργασιακού.
Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό τον καθορισμό ενιαίου πλαισίου εργασιακών σχέσεων στα Λιμάνια μέσω των ελεύθερων διαπραγματεύσεων και των ΣΣΕ.
Είναι γνωστό ότι τα Λιμάνια λειτουργούν σε 24ωρη βάση για 360 μέρες το χρόνο και απαιτούνται ρυθμίσεις εργασιακές, μέσω των Συλλογικών Συμβάσεων και των Κανονισμών Εργασίας, σε όλο το εύρος και την έκταση των λιμενικών εργασιών.
Η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων ( Ε.Σ.Α.Λ), όπως σχεδιάζεται, μετατρέπεται από επιτελικό όργανο σε ουραγό επικύρωσης υπουργικών αποφάσεων.
Η δημιουργία (4) Λιμενικών Δικτύων, χαρακτηρίζεται από προχειρότητα χωρίς αναπτυξιακή φιλοσοφία, αφού είναι φανερό ότι βασικός στόχος αυτού του συνολικού εγχειρήματος είναι ο καλύτερος κεντρικός σχεδιασμός ιδιωτικοποιήσεων με οποιαδήποτε μέθοδο των λιμανιών.
Ακόμα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν συνθήκες ιδιωτικών μονοπωλίων στα μικρά λιμάνια με αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες.
Με βάση τις παραπάνω θέσεις ζητάμε την απόσυρση του Νομοσχεδίου.
Επίσης απαιτούμε να προσέλθουν σε συλλογικές διαπραγματεύσεις οι Διοικήσεις των Μονομετοχικών Οργανισμών και προς τούτο το Υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του.
Να υπογραφούν οι Συλλογικές Συμβάσεις σε όλα τα Λιμάνια.
Η ΟΜ.Υ.Λ.Ε δηλώνοντας την αντίθεσή της στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου προκηρύσσει ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ την ΤΕΤΑΡΤΗ 03.04.2013 και από ώρα 12:00 έως 17:00.
Επίσης στις 12:00 θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΟΜ.Υ.Λ.Ε».

ΠΗΓΗ
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah