Αντισυνταγματική η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία

3 Απρ 2013

Του Παναγιώτη Στάθη

Αντισυνταγματική αναμένεται να κριθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής –είτε εργοδοτών είτε εργαζομένων-σε διαιτησία που προβλέπει το μνημόνιο 2 (Ν. 4046/2012).

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις η Ολομέλεια του ΣτΕ από όλες τις διατάξεις  του μνημονίου 2 η μοναδική που προσανατολίζεται να κρίνει αντισυνταγματική είναι αυτή η διάταξη και μάλιστα με ισχυρή πλειοψηφία.

Η διάταξη καταργεί το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία για την επίλυση εργασιακών θεμάτων (αύξηση αποδοχών, επιδόματα, άδειες, αργίες, κ.λπ.). Στη διαιτησία (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) μπορεί να προσφύγει είτε η πλευρά των εργαζομένων (συνδικαλιστικές οργανώσεις) είτε η πλευρά των εργοδοτών, αφού αποτύχουν οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας, που αρχίζουν, κατά κανόνα, μετά τη λήξη ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. 

Τι υποστήριζαν

Οι προσφεύγοντες (η συζήτηση έγινε τον περασμένο Δεκέμβρη) ισχυρίζονταν πως η κατάργησή της παραβιάζει το άρθρο 22 του Συντάγματος, τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και την Ε.Σ.Δ.Α., καθώς επέρχεται η καταστροφή του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και οδηγούνται οι εργαζόμενοι στη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας, με όποιες συνέπειες αυτό συνεπάγεται.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει, μεταξύ των άλλων, η Γ.Σ.Ε.Ε., η Ο.Τ.Ο.Ε., η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.Σ.Υ.), Σύλλογοι τραπεζοϋπαλλήλων (Γενικής Τραπέζης Ελλάδος, Τράπεζας Αττικής και στη Marfin-Εγνατία Τράπεζα), καθώς και άλλα σωματεία εργαζομένων.

Πληροφορίες αναφέρουν πώς οι δικαστές δεν θα ασχοληθούν με το ζήτημα της μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων (κατά 22% γενικά και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών) που προβλέπει η 6/2012 Π.Υ.Σ. λόγω αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου, ούτε αναμένεται να υποβληθεί προδικαστικό ερωτήμα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα.

ΠΗΓΗ


Πηγή:www.capital.gr
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah