ΧΑΡΙΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΟΛΠ-ΤΟΥΣ ΤΑ ΔΩΣΑΜΕ ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥΣ!

3 Σεπ 2013

Αναστολή του «ενοικίου» που πλήρωναν στον ΟΛΠ πέτυχαν οι Κινέζοι, με αντάλλαγμα μια νέα επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά που θα την εκμεταλλεύονται οι ίδιοι.


«Είναι πολύ δύσκολο ο ΟΛΠ να αποδεχτεί το αίτημα της ΣΕΠ Α.Ε. για μείωση ή κατάργηση του εγγυημένου ανταλλάγματος». Αυτό είχε πει στους ναυτιλιακούς συντάκτες στα τέλη Ιουλίου, σε μια συζήτηση που είχε μαζί τους εφ’ όλης της ύλης, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτ. Βαρβιτσιώτης.


Και ήταν γεγονός, γιατί μέχρι και την Παρασκευή το απόγευμα, οπότε ΟΛΠ και ΣΕΠ υπέγραψαν το «πρακτικό διαδικασίας φιλικής διευθέτησης παραχώρησης» για τη νέα επένδυση της Cosco στο δυτικό μέρος της προβλήτας ΙΙΙ, ύψους 230 εκατ. ευρώ, μετά από δίμηνες διαβουλεύσεις, οι πληροφορίες έλεγαν ότι η διοίκηση του Οργανισμού ήταν κάθετα αρνητική στο συγκεκριμένο αίτημα των Κινέζων. Κύκλοι του ΟΛΠ τόνιζαν μάλιστα ότι το «εγγυημένο αντάλλαγμα δεν θα πειραχτεί, θα παραμείνει όπως είναι στην αρχική σύμβαση παραχώρησης».

Η παρέμβαση Σαμαρά

Τελικά τα πράγματα άλλαξαν. Τόσο ο υπουργός Ναυτιλίας, όσο και η διοίκηση του ΟΛΠ έπεσαν έξω. Το εγγυημένο αντάλλαγμα που έδινε η Cosco στον ΟΛΠ, όπως φαίνεται ξεκάθαρα από το πρακτικό που υπέγραψαν οι δύο πλευρές (είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΟΛΠ), δεν καταργείται αλλά η εφαρμογή του αναστέλλεται από το 2013 «δεδομένων της αύξησης δυναμικότητας και των παρεπομένων ωφελειών για τον ΟΛΠ, και θα συνδεθεί με το ΑΕΠ, μέχρις ότου το ΑΕΠ ανέλθει στο επίπεδο του 2008, +2% ετησίως». Ρύθμιση που, σύμφωνα με τους εργαζόμενους (ΟΜΥΛΕ και λιμενεργάτες), παραπέμπει ουσιαστικά στην κατάργησή του.

Τι μεσολάβησε; Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, λένε οι πληροφορίες, όπως εξάλλου είχε γράψει και η «Εφ.Συν.», ο οποίος επιθυμούσε διακαώς να κλείσει η συμφωνία. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως την προηγουμένη της υπογραφής του πρακτικού διέρρευσε ότι ο Αντ. Σαμαράς κάλεσε στο γραφείο του τον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτ. Βαρβιτσιώτη και του ζήτησε να ετοιμάσει χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ μέσω πώλησης μετοχών, παρακάμπτοντας το ΤΑΙΠΕΔ. Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι ο κινεζικός όμιλος ενδιαφέρεται για την αγορά μετοχών του ΟΛΠ.

Ενα νέο πρόβλημα προκύπτει όμως για τον Αντ. Σαμαρά, καθώς λίγες μόνο ώρες μετά την υπογραφή του πρακτικού ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτης με δηλώσεις του, αφού υπεραμύνθηκε της νέας επένδυσης των Κινέζων, ύψους 230 εκατ. ευρώ, η οποία όπως είπε επαυξάνει την περιουσία του Δημοσίου, τα έσοδα της ΟΛΠ Α.Ε. και καθιστά το λιμάνι του Πειραιά ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης», διαχώρισε τη θέση του για τον τρόπο αξιοποίησης του λιμανιού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για την ανάπτυξη του λιμενικού συστήματος της χώρας ένας μόνο ευρωπαϊκός δρόμος υπάρχει: η μεγέθυνσή τους μέσα από συνενώσεις και η εφαρμογή της πολιτικής των παραχωρήσεων». Μιλώντας δε στο «Μέγκα» είπε χαρακτηριστικά: «Την αγελάδα που βγάζει γάλα δεν τη σφάζεις. Το ξέρει και ο τελευταίος αγρότης». Να σημειωθεί ότι υπέρ του μοντέλου των παραχωρήσεων έχει ταχθεί στο πρόσφατο παρελθόν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλος.

Αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ


«Το άσπρο μαύρο επιχειρεί να παρουσιάσει το πρακτικό που υπεγράφη ανάμεσα στον ΟΛΠ και στη ΣΕΠ και να παραπλανήσει την ελληνική κοινωνία», σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδ. Δρίτσα. «Στην πραγματικότητα πρόκειται για ανοιχτή ανατροπή ακόμα και της ήδη χαριστικής σύμβασης με την οποία η Cosco εγκαταστάθηκε στο λιμάνι του Πειραιά» τονίζει ο βουλευτής και προσθέτει πως «η νέα επένδυση της Cosco, όπως και η παλιά, ωφελεί κατά προκλητικό τρόπο την ίδια και ελάχιστα συνεισφέρει σε προστιθέμενη αξία και σε θέσεις εργασίας την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία». «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχεται τέτοιες χαριστικές συμφωνίες. Ετσι κι αλλιώς, πρόκειται για μια νέα σύμβαση, και μάλιστα χωρίς διεθνή διαγωνισμό, την οποία η κυβέρνηση οφείλει υποχρεωτικά να φέρει στη Βουλή προς έγκριση» συμπληρώνει.

Η ΟΜΥΛΕ και οι λιμενεργάτες από την πλευρά τους με μια κοινή ανακοίνωση-κόλαφο χαρακτηρίζουν «απαράδεκτο» τον «φιλικό διακανονισμό», καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση παραχωρεί χωρίς διαγωνιστική διαδικασία το δυτικό μέτωπο του λιμανιού ως «πανωπροίκι» στην Cosco με την ουσιαστική κατάργηση του εγγυημένου τιμήματος που προβλέπει η αρχική σύμβαση προχωρώντας σε ακόμη μια χαριστική πράξη προς την Cosco. «Οδηγούμαστε σ’ ένα καθεστώς όπου η Cosco θα μεταβληθεί σε ιδιοκτήτη και ταυτόχρονα ενοικιαστή του ΟΛΠ» σημειώνουν οι εργαζόμενοι και προσθέτουν πως όλα αυτά θα τύχουν νομικής διερεύνησης ως προς τη νομιμότητά τους.

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah