Οι βασικοί όροι της συμφωνίας μεταξύ των Cosco και ΟΛΠ

12 Νοε 2013

Στην κινεζική εταιρεία η ευθύνη για τυχόν αποζημιώσεις σε τρίτους - Πράσινο φως από τον Οργανισμό
Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013 07:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖ
Το νέο σχέδιο συμφωνητικού μεταξύ των δύο πλευρών ανοίγει το δρόμο για τη νέα επένδυση της Cosco στο Δυτικό Προβλήτα ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά.
Εγκρίθηκε χθες από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ ΟΛΠ+1,92% και οδεύει στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση το νέο σχέδιο συμφωνητικού μεταξύ ΟΛΠ και Cosco για την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης που ανοίγει το δρόμο για τη νέα επένδυση της κινεζικής εταιρείας στο Δυτικό Προβλήτα ΙΙΙ.
Οπως προκύπτει από το άρθρο 27 της σύμβασης τροποποίησης, η Cosco θα αναλάβει οποιαδήποτε οικονομική αξίωση υποβληθεί από τρίτον που έλαβε μέρος στον αρχικό διαγωνισμό του ΟΛΠ για την παραχώρηση των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων.
Η σύμβαση, που έχει στη διάθεσή της η «Ν», αφού αρχικά αναφέρεται στο ιστορικό του πώς τα δύο μέρη έφθασαν μέχρι το «φιλικό διακανονισμό» για την τροποποίηση της αρχικής σύμβασης, στη συνέχεια παραθέτει τους ορισμούς (προβλήτα, δικαιώματα παραχώρησης κ.λπ.) και ακολουθούν οι τροποποιήσεις της υφιστάμενης σύμβασης ΟΛΠ-ΑΕΑΣ (Cosco).
Η τροποποιημένη σύμβαση
Μεταξύ άλλων, η τροποποιημένη σύμβαση προβλέπει ότι:
- Ο Νέος Προβλήτας Πετρελαιοειδών, που η ΟΛΠ Α.Ε. επιθυμεί να κατασκευαστεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στους ουσιαστικούς όρους του παρόντος συμφωνητικού, λόγω της φύσης του συγκεκριμένου έργου ως συμπληρωματικού, αλλά και της θέσης αυτού (καθώς διασχίζει υπογείως τον Προβλήτα ΙΙΙ), είναι απολύτως απαραίτητο από τεχνική και οικονομική άποψη να μη διαχωριστεί, αλλά να κατασκευαστεί ταυτόχρονα και ενιαία με το Δυτικό Τμήμα του Προβλήτα ΙΙΙ και από τον ίδιο οικονομικό φορέα που θα εκτελέσει την κατασκευή του Δυτικού Τμήματος του Προβλήτα ΙΙΙ.
- Κατά παρέκκλιση από κάθε αντίθετη διάταξη της παρούσας, από την κύρωση του παρόντος συμφωνητικού από τη Βουλή των Ελλήνων μέχρι την ημερομηνία θέσεως σε παραγωγική λειτουργία του Δυτικού Τμήματος του Προβλήτα ΙΙΙ από την ΑΕΑΣ (σ.σ.: ΣΕΠ), και σε κάθε περίπτωση μέχρι το ΑΕΠ της Ελλάδας, όπως ανακοινώνεται από την ΕΛ.ΣΤΑΤ., ανέλθει στο ποσό που αντιστοιχεί στο ΑΕΠ της Ελλάδας του έτους 2008 σε σταθερές τιμές 2005 (210,443 δισ. ευρώ) πλέον αύξησης 2% ετησίως, σύμφωνα με τον κατωτέρω Πίνακα 3, η ΑΕΑΣ δεν υποχρεούται να καταβάλει το ποσό του εγγυημένου ανταλλάγματος του Πίνακα 2 του άρθρου 4.3 της Σύμβασης Παραχώρησης.
- Θα τροποποιηθεί η υφιστάμενη σύμβαση και συμφωνείται νέος τρόπος καταβολής του μεταβλητού οικονομικού ανταλλάγματος για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή της καταβολής του Εγγυημένου Ανταλλάγματος. Επίσης προβλέπεται ότι η ΑΕΑΣ θα υποβάλλει ανά τρίμηνο στην ΟΛΠ Α.Ε. τις εκτιμήσεις των εσόδων και διακίνησής της για το επόμενο τρίμηνο καθώς και τις παραδοχές εκτίμησης.
- Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλίζεται από την ΑΕΑΣ ελάχιστη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων ίση με το 65% ανά Προβλήτα της εκάστοτε εγγυημένης δυναμικότητας του Ν.ΣΕΜΠΟ, προάγοντας έτσι τα συμφέροντα της ΟΛΠ Α.Ε., και σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίζει διακίνηση σε ποσοστό 65% της εκάστοτε Εγγυημένης δυναμικότητας του Ν.ΣΕΜΠΟ, ανεξαρτήτως του αριθμού των προβλητών εν λειτουργία.
- Θα εγκατασταθούν και λειτουργήσουν εντός του 2014 δώδεκα νέες γερανογέφυρες πυκνής στοιβασίας τύπου E-RTGs (1 over 5) στην ανατολική πλευρά του Προβλήτα ΙΙ.
- Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός τεσσάρων ετών από την Ημερομηνία Εναρξης Κατασκευής στο σύνολο του Δυτικού Τμήματος του Προβλήτα ΙΙΙ και εντός επτά ετών από την Ημερομηνία Εναρξης Κατασκευής του Δυτικού Τμήματος του Προβλήτα ΙΙΙ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του συνόλου των εργασιών εγκατάστασης του μηχανολογικού εξοπλισμού.
- Στο άρθρο 10 [«ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ (ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΙΟΥΧΟΣ)»] της Σύμβασης Παραχώρησης προστίθενται νέα παράγραφος 10.3 ως εξής: «Σε περίπτωση οποιασδήποτε δικαστικής ή διοικητικής διένεξης, με οποιονδήποτε τρίτον ο οποίος έλαβε μέρος στο δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την παραχώρηση των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων της ΟΛΠ Α.Ε. και υπέβαλε δεσμευτική προσφορά που θα οφείλεται αποκλειστικά στο Συμφωνητικό Β’ Τροποποίησης, η ΑΕΑΣ θα αναλάβει τη διεξαγωγή των σχετικών διαδικασιών, που τυχόν θα προκύψουν και θα απαλλάξει την ΟΛΠ Α.Ε. από οποιαδήποτε σχετική ευθύνη θα προκύψει από τη συγκεκριμένη διένεξη ή διαπίστωση παραβίασης και θα αποζημιώσει την ΟΛΠ Α.Ε. για κάθε ζημία ή δαπάνη υποβληθεί εξαιτίας της ανωτέρω διένεξης ή διαπίστωσης παραβίασης.
Η ΟΛΠ Α.Ε. έχει την υποχρέωση έγγραφης ενημέρωσης της ΑΕΑΣ και άμεσης κοινοποίησης σε αυτήν όλων των στοιχείων και εγγράφων που σχετίζονται με τα ανωτέρω ζητήματα». 
 
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah