ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟ 95% ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ

14 Φεβ 2014




ΑΦΟΥ ΕΒΓΑΛΑΝ ΕΝΑ ΣΚΑΣΜΟ ΛΕΦΤΑ...ΤΩΡΑ ΒΑΖΟΥΝ ΛΟΥΚΕΤΟ

- Ουσιαστικά διακόπτεται η παραγωγή της Χαλυβουργικής μέχρι τον Απρίλιο
- Πριν τεθούν σε διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι που απέμειναν, είχαν αποχωρήσει 148 εργαζόμενοι μέσω εθελούσιας εξόδου, ενώ στους υπόλοιπους έγινε μείωση μισθού κατά 20%
- Κυριότερη αιτία θεωρείται το ενεργειακό κόστος λειτουργίας - Τα εργοστάσια λειτουργούν μόνο τη νυχτερινή βάρδια που είναι φθηνότερο το τιμολόγιο!
- Ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ οι υποχρεώσεις των 3 εταιρειών της Χαλυβουργικής στις τράπεζες
- Διαβάστε την απεγνωσμένη ανακοίνωση από την πανελλήνια ομοσπονδία εργατοϋπαλλήλων μετάλλου
Το υψηλό ενεργειακό κόστος φαίνεται πως πνίγει την εταιρεία κολοσσό της οποίας οι τζιμινιέρες σβήνουν η μία μετά την άλλη.  
Η Χαλυβουργική, με τις 3 εταιρείες της, δηλαδή τις Σιδενόρ, Χαλυβουργική και Χαλυβουργία Ελλάδας, είναι σε δεινή θέση και ήδη προχωράει σε κινήσεις μείωσης του μισθολογικού κόστους.


Τους προηγούμενες μήνες έφυγαν από την εταιρεία 148 εργαζόμενοι, με πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, ενώ όσοι έμειναν συμφώνησαν σε μείωση μισθού κατά 20%.
Και σαν να μην έφτανε αυτό από την ερχόμενη Δευτέρα η Χαλυβουργική βγάζει σε διαθεσιμότητα σχεδόν όλους τους εργαζόμενους της, για την ακρίβεια το 95%, εως τουλάχιστον στις 31 Μαρτίου 2014.
Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως θα παίρνουν το μισό μισθό τους και 10% θα εισπράττεται το επίδομα ανεργίας.

Το υψηλό ενεργειακό κόστος πνίγει την Χαλυβουργική
Σύμφωνα με δημοσιεύματα η εταιρεία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο υψηλό ενεργειακό κόστος λειτουργίας, ενώ ταυτόχρονα οι εξαγωγές είναι πλέον ζημιογόνες και οι τραπεζικές υποχρεώσεις έχουν εκτοξευθεί.

Τρανή απόδειξη του ενεργειακού κόστους είναι η απόφαση της εταιρείας να λειτουργούν τα εργοστάσια της μόνον στη νυχτερινή βάρδια, επειδή υπάρχει η έκπτωση στο τιμολόγιο ενέργειας.

Προσέξτε όμως και τα οικονομικά στοιχεία της Χαλυβουργικής. Οι πωλήσεις για το 2012 γκρεμίστηκαν κατά 70,62% σε σχέση με το 2011, αφού σύμφωνα με τον ισολογισμό της ο κύκλος εργασιών από τα 194,77 εκατ. ευρώ έπεσε στα 57,23 εκατ. ευρώ.

550 εκατ. ευρώ ήταν το 2011 η αξία των εξαγωγών ενώ το 2012 υποχώρησαν στα 300 εκατ. ευρώ, και χαρακτηρίζονται πλέον ως ζημογόνες.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Χαλυβουργιών Ελλάδος, η συνολική παραγωγή του 2012 έπεσε στον 1,050 εκατ. τόνο από 1,610 εκατ. τόνους το 2011 (-34,8%) και 2,5 εκατ. τόνους το 2007 (-58%).

Εαν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς πως οι τραπεζικές υποχρεώσεις για τις 3 εταιρείες ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, τότε γίνεται αντιληπτό γιατί η Χαλυβουργία περνάει πραγματικά δραματικές στιγμές.

Διαβάστε την ανακοίνωση από την πανελλήνια ομοσπονδία εργατοϋπαλλήλων μετάλλου: ''Η Διοίκηση της Χαλυβουργικής Α.Ε. στην Ελευσίνα ανακοίνωσε την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας στο σύνολο του προσωπικού της παραγωγής (200 άτομα) σε σύνολο 263 εργαζομένων από τις 17/2/2014 έως τις 31/3/2014. Διατηρεί σε απασχόληση μόνο την εμπορία σιδήρου και την φύλαξη των εγκαταστάσεων.

Η εργοδοσία της Χαλυβουργικής, δυστυχώς χρησιμοποιεί και πάλι, όπως και το 2013, ως καύσιμη ύλη την κινητήρια δύναμη της παραγωγής, τους εργαζόμενους χαλυβουργούς, ασκώντας, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της, πίεση στην Κυβέρνηση για επίλυση του σοβαρού προβλήματος που αφορά το κόστος της ενέργειας.

 





Για άλλη μια φορά οι εργοδότες Βιομήχανοι επιχειρούν, με λαθεμένες και σπασμωδικές κινήσεις που καταγγέλλουμε, να μετακυλήσουν στους βιομηχανικούς εργάτες τις συνέπειες της κρίσης και την αδιαφορία της άτολμης κυβέρνησης να εφαρμόσει ότι δηλ. νομοθετεί, συγκεκριμένα το Ν.4231/1-11-2013 (σχετικά με τη διακοψιμότητα).

Καλούμε την Κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα και να εφαρμόσει τους νόμους που η ίδια, πριν τρεις μήνες, ψήφισε. Καλούμε τον υπουργό Εργασίας να αναλάβει τις ευθύνες του. ΄Εως σήμερα ,αδιαφορεί προκλητικά, παρά τις εκκλήσεις μας για στήριξη της καταρρέουσας Βιομηχανίας της χώρας, της τρίτης μεγαλύτερης εξαγωγικής βιομηχανικής δραστηριότητας. Ζητούμε άμεση συνάντηση για να παρουσιάσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας.

Να προκαλέσει επίσης ο Υπουργός, εντός των επόμενων ημερών, τριμερή συνάντηση με εργοδότες, εκπροσώπους εργαζομένων, και του ιδίου, για αποτροπή του εφιαλτικού μέτρου της διαθεσιμότητας. Τέλος, καλούμε την Διοίκηση της Χαλυβουργικής να ανακαλέσει άμεσα τις διαθεσιμότητες και στα πλαίσια της έως σήμερα υπεύθυνης στάσης των εργαζομένων, να επικρατήσει η κοινή λογική και ο διάλογος. Δεν είναι δυνατόν τα θύματα και πάλι να είναι οι εργάτες. Καλούμε τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για κάθε νόμιμη – αγωνιστική αντίδραση''.
http://www.newsit.gr/
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah