ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

11 Φεβ 2014



ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ( ΟΜ. Υ. Λ. Ε )
ΕΝΩΣΗ ΜΟΝΙΜΩΝ & ΔΟΚΙΜΩΝ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΟΛΠ
Πειραιάς 10.02.2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ δημιουργεί δεσπόζουσα θέση και μετατρέπει το Λιμάνι σε ιδιωτικό μονοπώλιο
και σε δήμιο της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Η Κυβέρνηση με εκτελεστικό όργανο το ΤΑΙΠΕΔ, μνημονιακό μόρφωμα εκποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, μεθοδεύει το ξεπούλημα των Λιμανιών.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να προωθήσει στη Βουλή σχέδιο διαγωνισμού για την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ. Η απόφαση αυτή είναι προκλητική και υπονομεύει τα αναπτυξιακά, οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα της χώρας. Εξυπηρετεί τα συμφέροντα ξένων μονοπωλιακών ομίλων και ιδιωτικών Funds.

Η υλοποίηση εκποίησης του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ και εν συνεχεία του ΟΛΘ και των άλλων Λιμανιών αποτελεί μοναδική ευρωπαϊκή πρωτοτυπία που αναβιώνει το νεοφιλελεύθερο Θατσερικό μοντέλο που θεωρείται πλήρως αποτυχημένο.

Με μια τέτοια εξέλιξη θα απεμποληθεί σε τρίτους η Δημόσια Αρχή που ασκεί, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του, ο ΟΛΠ. Επίσης, θα παραδοθούν βασικές και ζωτικής σημασίας δραστηριότητες για την ανάπτυξη, όπως Τουρισμός, Ακτοπλοΐα, Μεταφορές, Εισαγωγικό και Εξαγωγικό Εμπόριο, σε ξένους μονοπωλιακούς ομίλους απροσδιορίστων συμφερόντων.

Το Λιμάνι, από σύμβολο της πόλης, θα μετατραπεί σε δήμιο της πόλης, αφού όλοι οι επιχειρησιακοί σχεδιασμοί θα υπακούουν στους στόχους της κερδοσκοπίας των όποιων ιδιωτών.

Η Κυβέρνηση, με εμπροσθοφυλακή το ΤΑΙΠΕΔ, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, όπως έχουμε αποκαλύψει, αντί να σχεδιάσει μια εθνική λιμενική πολιτική, μέσα από διαβούλευση με την κοινωνία των Λιμανιών, την Αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς φορείς, ακολουθεί μια ανερμάτιστη και εγκληματική πολιτική που στόχο έχει να ξεπουλήσει τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ και τα άλλα Λιμάνια.

Συγκεκριμένες ενέργειες το αποκαλύπτουν :

Συμφωνείται με την COSCO (ΣΕΠ), στα πλαίσια του λεγόμενου «φιλικού διακανονισμού», να παραχωρηθεί, χωρίς διαγωνιστική διαδικασία, η δυτική πλευρά του Προβλήτα ΙΙΙ, με ταυτόχρονη αναστολή - ουσιαστικά κατάργηση - του σταθερού εγγυημένου τιμήματος που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης του Προβλήτα ΙΙ.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού αρνείται την έγκριση αυτού του σχεδίου, επειδή πίσω από την συμφωνία βλέπει την δημιουργία δεσπόζουσας θέσης και έμμεσης κρατικής ενίσχυσης προς την COSCO. Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση με συνεχείς παρεμβάσεις του ΥΝΑ προς την ΕΕ επιμένει στην έγκριση του σχεδίου.


Το Ελεγκτικό Συνέδριο, στο οποίο έχει αποσταλεί το συγκεκριμένο σχέδιο για προέγκριση, έχει αναβάλει δύο φορές τη συζήτηση. Σε πρώτο στάδιο αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί της ουσίας και ουσιαστικά δεν ενέκρινε το σχέδιο του «φιλικού διακανονισμού».


Το ΣτΕ έχει εκδικάσει από τον Μάιο του 2013 αίτηση ακύρωσης σχετικά με την νομιμότητα μεταφοράς των μετοχών των ΟΛΠ, ΟΛΘ στο ΤΑΙΠΕΔ και ακόμα δεν έχει εκδοθεί απόφαση. Τίθεται το ερώτημα γιατί το ΤΑΙΠΕΔ δεν αναμένει την έκδοση της απόφασης; Το ερώτημα αυτό δεν είναι διαδικαστικό, αλλά ουσιαστικό, αφού το ΣτΕ σε προγενέστερη απόφασή του ορίζει ότι η ΟΛΠ ΑΕ, ως φορέας, ασκεί δημόσια εξουσία, χάριν της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος.

Όλα αυτά, εάν συνδυαστούν με την αγωνιώδη προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει την προκήρυξη για την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ, αποδεικνύουν ότι υπάρχουν μεθοδεύσεις για απαξίωση του Οργανισμού με ανοικτά ζητήματα που σηματοδοτούν την δημιουργία πλήρους ιδιωτικού μονοπωλιακού καθεστώτος και καταχρηστικής δεσπόζουσας θέσης με πλήρη αδιαφάνεια.
Μεταχειρίζονται τον ΟΛΠ ως πτωχευμένο ψιλικατζίδικο και τον χαρίζουν αντί πινακίου φακής, ενώ είναι η ναυαρχίδα της οικονομίας.
Η Κυβέρνηση και τα Κόμματα που την στηρίζουν, έχουν ακέραια την ευθύνη γι’ αυτά που εξελίσσονται στον ΟΛΠ και προοιωνίζουν τις εξελίξεις στον ΟΛΘ και τα άλλα Λιμάνια. Κανένας πλέον δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το ΤΑΙΠΕΔ. Οφείλουν να σεβαστούν τη θέση των κοινωνικών φορέων, της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και να σταματήσουν το συντελούμενο έγκλημα κατά των Λιμανιών.
Ως Συνδικαλιστικό Κίνημα στεκόμαστε ανυποχώρητοι, με θέσεις, τεκμηριωμένες απόψεις και καθημερινές παρεμβάσεις, υπερασπιζόμενοι τον Δημόσιο Χαρακτήρα των Λιμανιών και αποκαλύπτοντας τις μεθοδεύσεις για την εκποίησή τους.

Στα πλαίσια αυτά καταθέτουμε σήμερα 10.02.2014 καταγγελία στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου μεταξύ άλλων καταγγέλλεται η δημιουργία απόλυτης δεσπόζουσας θέσης στο Λιμάνι του Πειραιά, καθώς και η δημιουργία ιδιωτικού μονοπωλίου δια της μεταβίβασης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ.
Οι εργαζόμενοι στα Λιμάνια είμαστε αποφασισμένοι, μαζί με τις κοινωνικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις που έχουν ταχθεί κατά της πώλησης του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ, να μετατρέψουμε τα Λιμάνια σε εστίες διαρκών αγώνων, ώστε να εμποδίσουμε το ξεπούλημα των Λιμανιών, τα οποία αποτελούν βασικούς συντελεστές ανάπτυξης και κοινωνικής προσφοράς.

ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ

ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΠΟΙΟΥΝΤΑΙ
 

Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah