Δ. Κουτσούμπας: Λαϊκή περιουσία τα λιμάνια και τα ναυπηγεία

17 Μαρ 2014

Eurokinissi/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι η ναυπηγική βιομηχανία στην ΕΕ σημαδεύεται από την ολομέτωπη επίθεση κατά των εργαζομένων (φωτ. αρχείου)
Λαϊκή περιουσία ζήτησε να παραμείνουν τα λιμάνια και τα ναυπηγεία, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε ομιλία στον ΟΛΠ, στο πλαίσιο εκδήλωσης των Τομεακών Οργανώσεων Βιομηχανίας-Μεταφορών της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής.
Όπως επισήμανε, η «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική» για τη ναυτιλιακή πολιτική της ΕΕ συνδυάζεται απόλυτα με την αντιλαϊκή «Στρατηγική Ευρώπη 2020» και τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι τα βασικά στοιχεία της πολιτικής της ΕΕ στις θαλάσσιες μεταφορές είναι:
  • Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωενωσιακών επιχειρηματικών ομίλων, με νέα προνόμια και αλλαγές στο κοινοτικό και διεθνές εμπορικό νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου να ξεπεραστούν εμπόδια στην ελεύθερη κίνηση του κεφαλαίου, να ενισχυθεί η πορεία συγκεντροποίησης.

  • Συνδυασμένη πολιτική σε όλους τους τομείς, προς όφελος των κοινοτικών μονοπωλιακών ομίλων, όπως: Μεταφορές, λιμάνια, ναυπηγεία, ναυτιλιακός εξοπλισμός, πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου, αλιεία, ιχθυοκαλλιέργειες, τουρισμός κ.ά.
Ναυπηγεία
Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι η ναυπηγική βιομηχανία στην ΕΕ σημαδεύεται από την ολομέτωπη επίθεση κατά των εργαζομένων, με παράλληλη συνέχιση της επιδότησης προς όφελος των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων στα ναυπηγεία της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Φινλανδίας, που κατέχουν σχεδόν το σύνολο της παγκόσμιας ναυπήγησης κρουαζιερόπλοιων, με παραγγελίες για 22 κρουαζιερόπλοια, αξίας 11,22 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 - 2016.

Πρόσθεσε ότι επιδιώκεται ο πλήρης έλεγχος ναυπήγησης πολεμικών και εμπορικών πλοίων από ελάχιστο αριθμό επιχειρηματικών μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται βασικά στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Φινλανδία.
ΟΛΠ
Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά έγινε με τις ευλογίες της ΕΕ, και με τις ίδιες ευλογίες, υποστήριξε, δρομολογείται η παραπέρα ιδιωτικοποίησή του, ενώ αναφερόμενος στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σημείωσε ότι είναι στα πρόθυρα του «λουκέτου».

Υπογράμμισε ότι αναμένεται αναλυτικότερη ενημέρωση στην επιτροπή της Βουλής την Πέμπτη, επισημαίνοντας, ωστόσο, «απ’ ό,τι φαίνεται από την πρώτη ενημέρωση, η λύση που συμφωνήθηκε αφορά μόνο το θέμα της παραλαβής των υποβρυχίων, δεν διασφαλίζει τα ναυπηγεία, που οδηγούνται σε απαξίωση και καταβαράθρωση στο πλαίσιο της ΕΕ, ενώ τσακίζονται οι εργαζόμενοι σε αυτά».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει τι θα γίνει με τις άλλες δραστηριότητες των ναυπηγείων και το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, με τους εργαζομένους και τα δικαιώματά τους.

Αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, υπογράμμισε ότι «μόνη κρυστάλλινη θέση είναι αυτή του ΚΚΕ που λέει χωρίς καμιά ταλάντευση για λιμάνια και ναυπηγεία αποκλειστικά λαϊκή περιουσία».
Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη θα πατήσει πάνω στα ερείπια των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων, κάλεσε τον λαό σε αγωνιστική ετοιμότητα «για τα χειρότερα που είναι μπροστά», ενώ αναφερόμενος στα ζητήματα των νέων ανατροπών σε εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό και ταμεία, προειδοποίησε την κυβέρνηση «να μη διανοηθεί να προχωρήσει σε τέτοιες ανατροπές, στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και στην ουσιαστική απαγόρευση του δικαιώματος στην απεργία».
Επίθεση σε κυβέρνηση- ΣΥΡΙΖΑ
Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι έχουν υπογράψει στην ΕΕ για όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις και υλοποιούν με σφοδρότητα την αντιλαϊκή πολιτική.
Δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στον ΣΥΡΙΖΑ που «όχι μόνο υπηρετεί με συνέπεια την πολιτική της ΕΕ, αλλά γίνεται και όχημα για να περάσουν οι αντεργατικές θέσεις μέσα στο λαό, να θέσουν οι εργάτες την πάλη τους κάτω από ξένη σημαία».

«Στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να χρεωθεί και η πολιτική που εφαρμόζουν οι εκλεκτοί τους δήθεν "ακομμάτιστοι", "ανεξάρτητοι", "υπερκομματικοί" δήμαρχοι και στον Πειραιά. Τα έργα και οι ημέρες τους αποδεικνύουν ότι η αντιλαϊκή πολιτική είναι ενιαία από το ευρωκοινοβούλιο μέχρι το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο και εδώ στον Πειραιά» πρόσθεσε, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «έχουν συμφωνήσει στον αποκλεισμό όλου του θαλάσσιου μετώπου από τον Πειραιά ως το Πέραμα».



πηγη
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah