Oλος ο Πειραιάς ενάντια στην πώληση του ΟΛΠ

11 Μαρ 2014



Κλιμακώνονται, την Τρίτη, οι αντιδράσεις για την κυβερνητικά προσπάθεια πώλησης του ΟΛΠ, με μεγάλο συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί, στις 11.30 το πρωί, στην πλατεία Καραϊσκάκη από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζόμενων στο λιμάνι με την συμμετοχή δημοτικών κινήσεων, φορέων, ναυτεργατών και εργαζόμενους από άλλους κλάδους.

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) έχει κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί σε όλα τα μεγάλα λιμάνια της χώρας, με αποτέλεσμα να «νεκρώσει» το εμπορικό τμήμα τους ενώ στάση εργασίας έχει κηρύξει και η Ένωση Μόνιμων και Δόκιμων Λιμενεργατών του ΟΛΠ. Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Ο Πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος μιλώντας στο Pireas2day.gr υπογράμμισε τα εξής:

"Οι εργαζόμενοι του λιμανιού μαζί με τους κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες του Πειραιά λέμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και αποκαλύπτουμε τα ψεύτικα και έωλα επιχειρήματα του ΥΝΑ και του ΤΑΙΠΕΔ με τα οποία προσπαθούν να δικαιολογήσουν το μεγάλο ξεπούλημα. Γνωρίζουμε καλά ότι καμία εργασιακή προστασία και κανένα κοινωνικό έργο δεν μπορεί να επιβληθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο, που αποκλειστικός στόχος του είναι η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του. Η κυβέρνηση, ο ΥΝΑ και το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχουν καμία νομιμοποίηση για το επιχειρούμενο ξεπούλημα, Με τις συνεχείς μας παρεμβάσεις, αγωνιστικές, πολιτικές, κοινωνικές, νομικές θα ακυρώσουμε τα σχέδιά τους".

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Λιμενεργατών αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, πιστοί εντολοδόχοι των ξένων μονοπωλιακών ομίλων και των ντόπιων συμφερόντων, που τα συνεπικουρούν, ΑΔΙΑΦΟΡΟΝΤΑΣ για τις καθολικές κοινωνικές αντιδράσεις, προχώρησαν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση του Μετοχικού Κεφαλαίου του ΟΛΠ».
Ακόμα καταγγέλλει ότι:
•    Επιχείρησαν με μια διαδικασία “φιάσκο” στην Βουλή, χωρίς καν να δεχθούν ακρόαση φορέων να νομιμοποιήσουν το πολιτικό έγκλημα ιδιωτικοποίησης κατά του ΟΛΠ.
•    Με μια πρόσκληση ενδιαφέροντος, στην οποία το ΤΑΙΠΕΔ αποποιείται κάθε ευθύνη και συνέπεια, επιχειρεί να πείσει ότι ο όποιος ιδιώτης η ξένος μονοπωλιακός όμιλος θα δεσμευτεί να εξυπηρετήσει το Δημόσιο και Κοινωνικό συμφέρον.
•    Βαφτίζουν τον “φιλικό διακανονισμό” σε “Συμβιβασμό” για να δημιουργήσουν νόμιμα συμφέροντα στην πλευρά της ΣΕΠ (COSCO).
•    Αδιαφορούν για την επιστημονική άποψη του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, ότι η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών αντίκειται στο Σύνταγμα.

«Μοναδικός στόχος της ιδιωτικοποίησης είναι η εξυπηρέτηση των κερδοσκοπικών συμφερόντων σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας. Η Κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχουν καμία νομική πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση να προχωρήσουν σε πρόσκληση ενδιαφέροντος», καταλήγει η ανακοίνωση.

O Αντιπεριφερειάρχης Νήσων

Στο μεταξύ, την αντίθεσή του στην επιχειρούμενη πώληση του ΟΛΠ εξέφρασε με δήλωσή του και ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης.
 «Το ιστορικό λιμάνι του Πειραιά είναι το εθνικό μας λιμάνι, η ατμομηχανή της ανάπτυξης για τον ευρύτερο Πειραιά και είναι αδιανόητο να επιχειρείται ουσιαστικά η πλήρης ιδιωτικοποίησή του. Η ενέργεια αυτή αποκόπτει οριστικά τους Πειραιώτες από το λιμάνι τους, το οποίο πλέον θα λειτουργεί πέρα από κάθε κοινωνικό και πολιτιστικό χαρακτήρα, ως ξένη και αυτόνομη επικράτεια και μονοπώλιο των ιδιωτών», επισημαίνει ο κ. Κατσικάρης. Και καταλήγει:
«Η κυβέρνηση οφείλει να ακολουθήσει τον δρόμο της πραγματικής αξιοποίησης του λιμανιού του Πειραιά, διατηρώντας τον πετυχημένο σημερινό δημόσιο έλεγχο. Επιπροσθέτως, οι εμπνευστές των σχεδίων της πλήρους ιδιωτικοποίησης του λιμανιού μας, αγνοούν ότι με τις ενέργειές τους θέτουν σε άμεσο - θανάσιμο κίνδυνο τις δρομολογημένες μεγάλες επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά, αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτές θα μπλοκάρουν, σχετιζόμενες πλέον άμεσα με κρατικές ενισχύσεις σε ιδιωτικό τομέα. Το κρίμα στο λαιμό τους…».

Οι ναυτεργάτες

Στο πλευρό των εργαζόμενων στα λιμάνια βρίσκεται και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει μεταξύ άλλων ότι σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής «ομόφωνα  εξέφρασε  την σταθερή  και  πάγια  θέση  της υπέρ  της  διατήρησης  του δημόσιου χαρακτήρα  κάθε  δημόσιου  περιουσιακού  στοιχείου  και συμμετέχει   στην   αυριανή  παμπειραϊκή   συγκέντρωση διαμαρτυρίας».

Τέλος, οι ναυτεργατικές Ενώσεις Μηχανικών (ΠΕΜΕΝ), Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο Στέφενσον», ναυτομαγείρων, πληρωμάτων ρυμουλκών και συνταξιούχων ΝΑΤ σε κοινή ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν ότι «η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκουν το ξεπούλημα του ΟΛΠ και συνολικά των λιμενικών υποδομών με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας για την κερδοφορία του κεφαλαίου».
«Μέσω του ΤΑΙΠΕΔ η κυβέρνηση προχωράει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση συνολικά των υποδομών του ΟΛΠ, που αποτελεί φιλέτο στα επιχειρηματικά σχέδια των μονοπωλίων. Οι εξελίξεις θα είναι δραματικές σε βάρος των δικαιωμάτων  των λιμενεργατών, των ναυτεργατών, των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία, συνολικά των εργαζομένων και των νησιωτών.», επισημαίνουν τα Σωματεία. Και καταλήγουν αναφέροντας τα εξής:
«Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζί με τις ταξικές δυνάμεις, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, στην συγκέντρωση 11 Μάρτη στις 11:00 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη στο Πειραιά, να αγωνιστούμε ενάντια στην παράδοση του ΟΛΠ και των άλλων λιμανιών της χώρας στα μονοπώλια».  

ΠΗΓΗ
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah