Μπλόκο από τη Βουλή στην πώληση του ΟΛΘ!

10 Απρ 2014

Ένα καθολικό «όχι» στην προωθούμενη πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ, εισέπραξαν από τους βουλευτές όλων των κομμάτων (και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ) οι εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ, που ενημέρωσαν σχετικά την Οικονομική Επιτροπή.
Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Εμίρης, υποστήριξαν ότι η συνολική παραχώρηση είναι προτιμότερη από την παραχώρηση επιμέρους δραστηριοτήτων, διότι είναι και ταχύτερη και θα αποφέρει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος αλλά και θα διασφαλίσει το εργασιακό σκέλος.
Ο κ. Εμίρης επέμεινε πως αυτό που γίνεται στον Πειραιά πρέπει να γίνει και στη Θεσσαλονίκη, καθώς ο ένας παραχωρησιούχος θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει οικονομίες κλίμακος και δεν θα υπάρχουν ανταγωνισμοί μεταξύ των δραστηριοτήτων, πολύ περισσότερο που η Θεσσαλονίκη «δεν είναι λιμάνι που μπορεί να χωρέσει δύο παραχωρησιούχους, κυρίως για τις εμπορευματικές δραστηριότητες».
Μάλιστα, όπως είπε, αυτήν τη στιγμή υπάρχει σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το λιμάνι και «τα κριτήρια που έχουν τεθεί είναι να προσέλθει ένα σοβαρός υποψήφιος με ίδια κεφάλαια, άνω των 110 εκατ. ευρώ, να έχει σωστή νομική υπόσταση και δραστηριότητα στα εμπορευματοκιβώτια ή εναλλακτικά να έχει λειτουργία σε χύδην φορτία».
«Είμαστε σε φάση μεγάλης ωριμότητας για να προχωρήσουμε σε αυτή την αποκρατικοποίηση», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος εμφανίστηκε σύμφωνος με τις εκτιμήσεις του ΤΑΙΠΕΔ ότι σε περίπτωση παραχωρήσεων διαφορετικών δραστηριοτήτων, η διαδικασία θα είναι πολύπλοκη και μπορεί να οδηγήσει σε απολύσεις.
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές όλων των κομμάτων, τάχθηκαν ανοιχτά κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ, με την πώληση του 67% των μετοχών του.
Ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης (ΝΔ) προειδοποίησε ότι «η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ για τη συνολική πώληση είναι ίσως βιαστική και πρέπει να την δούμε από την αρχή» και ότι «πρέπει να γίνει παραχώρηση κατά τομείς δραστηριότητας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και όχι συνολική πώληση».
Ο Γιώργος Ορφανός (ΝΔ) ζήτησε να αξιολογηθεί η ιδιαίτερη θέση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. «Δεν θα κινηθούμε με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα λιμάνια», είπε ο βουλευτής και προσέθεσε ότι θα μπορούσαν να παραχωρηθούν χρήσεις. Το να πουλήσουμε όλο το λιμάνι δεν μας βρίσκει σύμφωνους, είπε και ζήτησε η λύση να έχει κοινωνική αποδοχή, ακόμη και αν από τη λύση αυτή δεν πάρει λεφτά το κράτος για την αποπληρωμή του χρέους.
Αλλά και ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) είπε ότι το κόμμα του είναι αντίθετο στην απευθείας πώληση μετοχών και πρέπει να εξεταστεί το μοντέλο πώλησης του 24% και της σύμβασης παραχώρησης για το υπόλοιπο. Και πρόσθεσε ότι δεν είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί και στη Θεσσαλονίκη το μοντέλο παραχώρησης που εφαρμόστηκε στον Πειραιά. «Η ελληνική Πολιτεία δεν έχει να χάσει κάτι αν έχει δύο διαφορετικά μοντέλα μεταρρύθμισης στα δύο βασικά λιμάνια. Είναι δύο διαφορετικά μοντέλα. Ας τα δοκιμάσουμε και ας έχουμε την ψυχραιμία να τα αποτιμήσουμε», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Αντίθετοι και στις παραχωρήσεις
«Εμείς είμαστε αντίθετοι και στις παραχωρήσεις. Πιστεύουμε ότι τα λιμάνια της χώρας πρέπει να τα εκμεταλλεύεται το Δημόσιο. Πολύ περισσότερο είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στο ξεπούλημα σε ιδιώτες», δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ενώ ο Γιάννης Αμμανατίδης (ΣΥΡΙΖΑ) προειδοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ ότι μπορεί να αναζητηθούν ευθύνες και να ελεγχθεί για επιζήμιες συμβάσεις.
Ανάλογη ήταν η στάση και του ΚΚΕ, με τον Νίκο Καραθανασόπουλο να καταγγέλλει ξεπούλημα των λιμανιών και μετατροπή της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό κέντρο με όρους που δεν συνδέονται με την παραγωγική βάση, καθώς και με όρους φθηνού εργατικού δυναμικού.
«Πρέπει να υπάρξει ιδιωτικοποίηση των επιμέρους δραστηριοτήτων αλλά σε καμία περίπτωση το λιμάνι δεν πρέπει να χάσει το δημόσιο χαρακτήρα του», επισήμανε η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη και προσέθεσε ότι το κόμμα της θα συμφωνούσε με κάποιες παραχωρήσεις, ενταγμένες όμως σε ένα γενικότερο προγραμματισμό για τα λιμάνια της χώρας.
Οι τοπικοί φορείς
Υπενθυμίζεται ότι και στην ημερίδα που διοργάνωσε η EgnatiaPost για το θέμα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης το σύνολο των φορέων και αρχών της πόλης (επιμελητήρια, σύλλογοι, Τζιτζικώστας, Μπουτάρης κ.ά.) καθώς και οι υποψήφιοι για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τάχθηκαν καταηγορηματικά κατά της πώλησης του πλειοψηφικού πακετού μετοχών του ΟΛΘ.
Οι περισσότεροι επιθυμούν τη διαδικασία παραχώρησης χρήσεων, μέσω στρατηγικών επενδυτών, ενώ οι εκπρόσωποι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε ενδεχόμενο πώλησης ή παραχώρησης.
Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει εκ νέου το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να βρεθεί το οντέλοͺπου δε θα προκαλέσει νέους ενδοκυβερνητικούς τριγμούς και αντιδράσεις.

ΠΗΓΗ
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah