Πολιτική αντιπαράθεση για τα λιμάνια

14 Μαΐ 2014


Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης στις αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν αποτελέσει οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, για την αξιοποίηση των στρατηγικής σημασίας λιμένων, με πλέον πρόσφατη την αντιπαράθεση χθες για το λιμάνι του Πειραιά.
Το θέμα της ιδιωτικοποίησης και της προσέλκυσης επενδύσεων δημιουργεί θέμα, σε χρονική περίοδο που η ελληνική οικονομία πασχίζει να προσελκύσει επενδύσεις από μεγάλες εταιρείες και επενδυτικούς ομίλους, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στα εμπορικά και γεωπολιτικά δεδομένα τα οποία επίσης αποτελούν ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο για τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της χώρας.
Το γεγονός ότι τα λιμάνια βρίσκονται μέσα στο πεδίο ενδιαφέροντος της αυτοδιοίκησης έχει να κάνει επίσης με την πάγια πολιτική αξιώσεων για οικονομικές ενισχύσεις και όχι μόνο της αυτοδιοίκησης, γεγονός που παραπέμπει στην άλυτη «εξίσωση» της σχέσης πόλης - λιμένος.
Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και στην αντίπερα του Αιγαίου, η σχέση πόλης - λιμένα είναι ρυθμισμένη σε τέτοιο βαθμό, που η προσέλκυση επενδύσεων και μεγάλων πελατών για το λιμάνι αποτελούν αντικείμενο προσπάθειας των φορέων των παραγωγικών τάξεων αλλά και των δημοτικών αρχών, τουναντίον με τα συμβαίνοντα στις πλείστες των περιπτώσεων στον ελλαδικό χώρο. Και αυτό, γιατί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πολυσυζητημένο cluster υπηρεσιών γύρω από τα λιμάνι είναι πραγματικότητα όταν εδώ εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων.

ΠΗΓΗ
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah