«Έκθετη η κυβέρνηση με το επιχειρούμενο ξεπούλημα ΟΛΠ, ΟΛΘ»

11 Σεπ 2014

omyle-limaniaΗ αρνητική πρωτοβάθμια απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που κρίνει μη σύννομο τον «Φιλικό Διακανονισμό» ΟΛΠ-Cosco, αλλά και η σύντομη εκδίκαση της αίτησης αναίρεσης της ΣΕΠ Α.Ε. (Cosco), προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων στα λιμάνια.
      
Με μια πολύ σκληρή ανακοίνωση η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών στον ΟΛΠ τονίζουν ότι η κυβέρνηση είναι «πολιτικά, κοινωνικά και νομικά έκθετη» με το επιχειρούμενο ξεπούλημα των ΟΛΠ και ΟΛΘ.
Επισημαίνουν ότι «ο περιβόητος “Φιλικός Διακανονισμός” μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ (Cosco), καθώς και η ταυτόχρονη διακήρυξη διαγωνισμού για την εκδήλωση ενδιαφέροντος» για την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου των ΟΛΠ, ΟΛΘ εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση, η οποία έχει παραδοθεί άνευ όρων στις απαιτήσεις της Cosco και των ντόπιων συμφερόντων που την συνεπικουρούν».
Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων αναφέρουν ότι έχουν τεκμηριώσει, με νομικά επιχειρήματα προς το Ελεγκτικό Συνέδριο, το μη σύννομο του όλου εγχειρήματος του «Φιλικού Διακανονισμού».
coscoΕπίσης, με καταγγελία τους προς τις αρμόδιες επιτροπές της Ε.Ε. έχουν θέσει σοβαρά θέματα παραβίασης του Ενωσιακού Δικαίου σχετικά με τον «Φιλικό Διακανονισμό», με τον οποίο, ως γνωστόν, η ΣΕΠ (Cosco) επιζητεί επέκταση στο δυτικό τμήμα του Προβλήτα ΙΙΙ, χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία και αναστολή – κατάργηση του «εγγυημένου τιμήματος», που προβλέπεται στη Σύμβαση Παραχώρησης του Προβλήτα ΙΙ.
Παρά τους κατ’ επανάληψη πανηγυρισμούς του υπουργού Ναυτιλίας, όπως λένε, το Ελεγκτικό Συνέδριο με απόφασή του έκρινε μη σύννομο το περιεχόμενο του «Φιλικού Διακανονισμού» και προσθέτουν ότι: «Μια ώρα μετά την έκδοση της απόφασης κατατέθηκε “αίτηση αναίρεσης της απόφασης” από την ΣΕΠ (Cosco), η οποία μάλιστα, με πρωτοφανείς τα νομικά χρονικά ορίστηκε να εκδικαστεί εντός 48 ωρών! Όλα αυτά δίνουν στους εργαζόμενους την αίσθηση της αηδίας και της θλίψης, αλλά και της πίστης για την ενδυνάμωση του αγώνα τους κατά της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών. Την ίδια ώρα η υπόθεση του «Φιλικού Διακανονισμού» εκκρεμεί στην Ε.Ε. παρά τις ψεύτικες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί του αντιθέτου».
Υπενθυμίζουν ότι έχει κατατεθεί στο ΣτΕ «αίτηση ακύρωσης» των σχετικών προκηρύξεων πώλησης από την ΟΜΥΛΕ, την Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, τους παραγωγικούς φορείς, τα επιμελητήρια και τις καταναλωτικές ενώσεις, η οποία έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί στις 2 Δεκεμβρίου 2014.
Χαρακτηρίζουν την πώληση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ μη νόμιμη και όπως τονίζουν, αυτό τεκμηριώνεται από έγκυρους νομικούς, αλλά και από παλαιότερες αποφάσεις του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες η πώληση του μετοχικού κεφαλαίου των ΟΛΠ και ΟΛΘ παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις και δημιουργεί απόλυτα μονοπωλιακό καθεστώς στα δύο σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, ενώ ταυτόχρονα παραδίδει σε ιδιωτικά συμφέροντα τη διαχείριση ζωτικών δραστηριοτήτων για το κοινωνικό σύνολο, όπως ακτοπλοΐα, τουρισμό, εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο, σχέση λιμανιών και πόλεων.
ergazomenoi-limaniaΓια όλους αυτούς τους λόγους υπογραμμίζουν ότι το ελάχιστο που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι να αναμένει την απόφαση του ΣτΕ και -γιατί όχι;- να επισπεύσει τη διαδικασία εκδίκασης. Αυτό είναι ζήτημα που αφορά και τους υποψήφιους αγοραστές και όλους τους ενδιαφερόμενους.
Καλούν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε καμία ενέργεια πώλησης του μετοχικού κεφαλαίου των ΟΛΠ, ΟΛΘ, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και την έκδοση της απόφασης από το ΣτΕ. Να σταματήσει να υποκύπτει στις ορέξεις της Cosco, των ξένων μονοπωλιακών ομίλων και των ντόπιων συμφερόντων που τα συνεπικουρούν.
Να προτάξει έναν υπεύθυνο και δημοκρατικό διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις, τους φορείς των λιμανιών, την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση και την επιστημονική λιμενική κοινότητα, ώστε να υπάρξει ένας εθνικός λιμενικός σχεδιασμός, που θα βασίζεται στον δημόσιο χαρακτήρα των λιμανιών, τις θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις και τις λιμενικές επενδύσεις, που θα μεγιστοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των δημόσιων λιμανιών και θα αποδίδουν τα μέγιστα στην υπόθεση της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.

 http://www.efsyn.gr
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah