Ο ΣΥΡΙΖΑ, Το Λιμάνι και οι Κινέζοι

30 Ιαν 2015

 
karidisΤου Δημήτρη Καρύδη
Είναι γνωστό σε όλους και ιδιαίτερα στους Πειραιώτες ότι από το 2009 ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του( Δρίτσας, Λαφαζάνης) είχαν κάνει σημαία τους ότι όποτε γίνουν κυβέρνηση θα ακυρώσουν αμέσως την σύμβαση παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) από τον ΟΛΠ στην Cosco.
Μάλιστα δεν σήκωναν μύγα στο σπαθί τους αν κάποιος τους έλεγε ότι η συνεργασία του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να είναι επωφελής για την ανάπτυξη της οικονομίας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αρκεί να διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας και έλεγχος του λιμανιού.

Επί πολλά χρόνια είχαμε τη σύγκρουση δυο ακραίων αντιλήψεων που κατά βάση ήταν αντιευρωπαϊκές. Την ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη της ΝΔ που ήθελε την πλήρη πώληση του λιμανιού με την ακραία κρατικίστικη αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ που ήθελε την πλήρη επανακρατικοποίησή του. Την αντίληψη του ΠΑΣΟΚ που στηριζόταν στο μοντέλο της ευρωπαϊκής διαχείρισης των λιμανιών δηλαδή στην συνεργασία του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα την πυροβολούσαν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όποιος ήταν αντίθετος με την επαναφορά στην πλήρη επανακρατικοποίηση του ΟΛΠ ήταν περίπου προσκυνημένος και όργανο του μεγάλου ξένου κεφαλαίου.

Την περασμένη Κυριακή 25/1/2015 ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση και ο κ. Δρίτσας Υπουργός Αναπληρωτής Ναυτιλίας. Ο νέος Υπουργός αφού ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνει η πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco - σωστή θέση- πράγμα που θα οδηγούσε σε πλήρη ιδιωτικοποίηση το λιμάνι παρά τις αντιδράσεις όλων των κόμματων και των φορέων του Πειραιά πλην της ΝΔ, ξέχασε να πει το παραμικρό για την ακύρωση της σύμβασης παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ. Αντίθετα δήλωσε το σεβασμό του στην τήρηση των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί και στην συνέχιση της υλοποίησης τους, ψελλίζοντας ότι δήθεν θα τις βελτιώσει , μόνο και μόνο για δικαιολογήσει την απότομη στροφή που πραγματοποιεί ο ΣΥΡIΖΑ.
Ήρθε δηλαδή στα λόγια και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ ανεξάρτητα αν μας κατήγγειλε στο πρόσφατο παρελθόν με ψευτοηρωικές ανακοινώσεις επιδεικνύοντας μονότονη ακαμψία.

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι η πράξη είναι διαφορετική από τη θεωρία. Στην αντιπολίτευση μπορείς να δίνεις ανέξοδες και εύκολες υποσχέσεις. Όταν όμως είσαι στην κυβέρνηση και έρχεσαι αντιμέτωπος με ανειλημμένες διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, τότε τις εφαρμόζεις θες δε θες, αφήνοντας κατά μέρος τις τζάμπα μαγκιές που μπορούν να έχουν τεράστιες επιπτώσεις στη χώρα.
Οι διαμαρτυρίες της Κινέζικης πολιτικής ηγεσίας είναι ήδη έντονες για την ακύρωση της πώλησης του 67% των μετοχών και παρά τη κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ και του κ.Δρίτσα στο θέμα των παραχωρήσεων είναι φανερό ότι έχει δημιουργηθεί κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελληνικής και της Κινεζικής Κυβέρνησης.
Ας ελπίσουμε ότι η κρίση αυτή θα τερματιστεί με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τη χώρα.

portnet.gr
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah