Τι καλείται να λύσει το ΣτΕ για την πώληση του ΟΛΠ

7 Οκτ 2015


Ανάμεσα στον «τύπο» και στην «ουσία» φαίνεται να καλείται να… βαδίσει το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα κρίνει την προσφυγή για την ακύρωση της διαδικασίας της πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ που έχουν καταθέσει φορείς του Πειραιά και εργαζόμενοι στο λιμάνι.

Η συζήτηση της υπόθεσης έγινε, την Τρίτη το μεσημέρι, και το δικαστήριο έδωσε προθεσμία μέχρι τη Τρίτη 13 Οκτωβρίου για να καταθέσουν όλες οι πλευρές τα υπομνήματά τους.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους από εκεί και πέρα θα απαιτηθούν τουλάχιστον 20 ημέρες για την έκδοση της απόφασης. Ωστόσο, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το Τμήμα να μην λάβει απόφαση και να παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια του ΣτΕ ως μείζονος ενδιαφέροντος.

Πάντως, όπως φάνηκε στην σύντομη διαδικασία, που έγινε, την Τρίτη, σε πρώτη φάση το δικαστήριο καλείται να βρει «δρόμο» ανάμεσα στο «τυπικό» και στην «ουσία».

Ας δούμε, αναλυτικά, τις βασικές απόψεις, που αναπτύχθηκαν:
•    Ο εισηγητής-δικαστής του ΣτΕ τόνισε ότι σύμφωνα με παλιότερες αποφάσεις το ΤΑΙΠΕΔ είναι μια ανώνυμη εταιρεία και οι πράξεις της δεν ελέγχονται από το ΣτΕ.
Ανέφερε επίσης ότι οι εργαζόμενοι και τα Επιμελητήρια δεν έχουν έννομο συμφέρον και δεν θίγονται άμεσα τα δικαιώματά τους μόνο από την μεταβίβαση των μετοχών.
Για τους Δικηγορικούς Συλλόγους σημείωσε ότι έχουν έννομο συμφέρον να παρέμβουν στη δίκη γιατί σύμφωνα με το νόμο δικαιούνται να παρεμβαίνουν για οποιοδήποτε ζήτημα έχει εθνικό, κοινωνικό, οικονομικό και γενικότερο ενδιαφέρον.

•    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ στήριξε την πρότασή του για απόρριψη της προσφυγής των φορέων και εργαζομένων του Πειραιά, στην έλλειψη αρμοδιότητας του δικαστηρίου, στο γεγονός ότι η πώληση των μετοχών δεν αλλάζει το ρόλο του ΟΛΠ και την κατάσταση στο λιμάνι και ότι τις σχέσεις ΟΛΠ και δημοσίου θα τις καθορίσει η νέα Σύμβαση Παραχώρησης που θα υπογραφεί ανάμεσα σε δημόσιο και ΟΛΠ.

•    Οι εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά (ΔΣΠ) στο θέμα που τέθηκε από τον εισηγητή του ΣτΕ, αλλά και από τον εκπρόσωπο του ΤΑΙΠΕΔ ότι δεν έχει αρμοδιότητα να εξετάσει την προσφυγή το συγκεκριμένο δικαστήριο υποστήριξαν ότι ναι μεν υπάρχει αυτή η γενική αρχή που βάζει ο εισηγητής, πλην όμως το ΣτΕ έχει δεχτεί ρητά ότι όταν πρόκειται για κοινόχρηστα πράγματα, όπως το λιμάνι του Πειραιά, έχει δικαίωμα να ελέγχει όλες τις σχετικές πράξεις ακόμα και αν αυτές θεωρούνται ιδιωτικές.

Νωρίτερα αγόρευσαν οι εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά (πρόεδρος Γ. Σταματόγιαννης, γραμματέας Π. Πετρόπουλος, ταμίας Γ. Βρέλλος και μέλος Γ. Καρδαράς) και ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των νομικών εκπροσώπων της ΟΜΥΛΕ-Λιμενεργατών και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει καμία κατοχύρωση του ρόλου του δημοσίου, ως εποπτεύουσας αρχής στο λιμάνι. Η δυνατότητα της δημιουργίας μιας Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων δεν σημαίνει απολύτως τίποτα αφού δεν λειτουργεί και δεν έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες.

«Δεν μιλάμε για μια παραχώρηση που αφορά μόνο τις μεταφορές, πρόκειται για μια πλήρη υποκατάσταση του ελληνικού δημοσίου από έναν ιδιώτη. Παραχωρούνται 5 εκατ. τ.μ. και 24 χιλιόμετρα» επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

Την Τετάρτη πραγματοποιείται στον Πειραιά η γενική συνέλευση της ΟΜΥΛΕ με την συμμετοχή αντιπροσώπων απ όλα τα λιμάνια της χώρας, κατά την διάρκεια της οποίας θα ληφθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις.   


πηγη
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah