ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σύλλογοι και Σωματεία Εργαζόμενων στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.

25 Μαΐ 2016



ΟΜΥΛΕ/ΟΦΕ
Σύλλογοι και Σωματεία Εργαζόμενων
στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.


                                                                                                Θεσσαλονίκη   24.05.2016



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ, στον ΟΛΘ και σ’ όλα τα λιμάνια εδώ και αρκετά χρόνια δίνουν ένα συνεπή αγώνα κατά του ξεπουλήματος των Λιμανιών.
Το 2014 η τότε Κυβέρνηση Σαμαρά ξεκίνησε την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου των ΟΛΠ & ΟΛΘ. Είχε προηγηθεί το 2009 η παραχώρηση των Προβλητών ΙΙ & ΙΙΙ του ΟΛΠ στην COSCO (ΣΕΠ), που οδήγησε σε μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνέχισε τον διαγωνισμό της πώλησης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου των ΟΛΠ & ΟΛΘ, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τις μετεκλογικές εξαγγελίες στις προγραμματικές της δηλώσεις στη Βουλή.
Ως εργαζόμενοι είχαμε αναδείξει ότι το ξεπούλημα των λιμανιών δεν αποτελεί μοντέλο εθνικής λιμενικής πολιτικής, αλλά αντι-αναπτυξιακή πολιτική πράξη υποταγμένη στα κελεύσματα των δανειστών και των ξένων μονοπωλιακών ομίλων. Οι πρόσφατες εξελίξεις με την ίδρυση του Υπερ-Ταμείου αποκρατικοποιήσεων στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο, όπου εντάχθηκαν όλα τα ακίνητα, όλος ο δημόσιος πλούτος της χώρας προς πώληση, δυστυχώς, μας δικαιώνουν. Είναι πλέον θέμα ολόκληρου του Ελληνικού λαού, εάν θα επιτρέψει την υλοποίηση της πολιτικής ξεπουλήματος της χώρας και επιβάλλεται να αγωνιστεί συνολικά για την ανατροπή της.
Όπως επανειλημμένα είχαμε δηλώσει, τόσο δημόσια, όσο και προς την κυβέρνηση, είχαμε και έχουμε υπέρτατο χρέος, σε κάθε εξέλιξη στα Λιμάνια, να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στην σταθερή εργασία με κατοχυρωμένες εργασιακές σχέσεις. Σε μια περίοδο τρομακτικής ανεργίας, είναι αδιαπραγμάτευτο για μας η σταθερή εργασία, που απορρέει από θεσμικές κατοχυρώσεις, με χαρακτήρα συλλογικών συμβάσεων.
Εδώ και τρείς μήνες, με αίσθημα ευθύνης, βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις με τις Διοικήσεις των ΟΛΠ & ΟΛΘ και τα συναρμόδια υπουργεία. Καταθέσαμε προτάσεις, με τη συνδρομή του καθηγητή εργατικού δικαίου κ. Καζάκου, οι οποίες είναι απόλυτα συμβατές με την Ελληνική και Ενωσιακή νομοθεσία, καθώς και με την πρακτική λειτουργία των Λιμανιών.
Η Κυβέρνηση αποδέχτηκε την ορθότητα των προτάσεών μας, ενώ όπως μας κοινοποιήθηκε, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, στις 8 Απριλίου στη συνάντησή του με την ηγεσία της COSCO, πρόταξε την ανάγκη κατοχύρωσης των εργασιακών σχέσεων και αποδέχτηκε τις προτάσεις που καταθέσαμε. Δυστυχώς, παρά τα ωραία λόγια, τίποτα δεν προχωράει στην πράξη κι ενώ συζητάμε τώρα τρεις μήνες με την Κυβέρνηση, δεν βλέπουμε αποτέλεσμα.
Η φαρσοκωμωδία διάστασης μεταξύ Κυβέρνησης-ΤΑΙΠΕΔ καλά κρατεί.
Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια αποφάσισαν να δώσουν τέρμα στον εμπαιγμό, με βασικό αίτημα την κατοχύρωση των εργασιακών μας σχέσεων.
Προχωράμε, από την Πέμπτη 26/5/2016, σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στον ΟΛΠ & ΟΛΘ, ενώ θα ακολουθήσουν απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλα τα λιμάνια της χώρας.
Τα λιμάνια γίνονται εστίες αγώνα, με καθημερινές καταλήψεις, διαδηλώσεις και κάθε μορφή αγωνιστικής δράσης.
Δε μπορεί η Κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, μπροστά στην πώληση του ΟΛΠ, να σπεύδουν να διευθετούν οικονομικές εκκρεμότητες σε επιχειρηματικά συμφέροντα και για τους μόνους που δεν ενδιαφέρονται να είναι οι εργαζόμενοι.
Τους προειδοποιούμε ότι λιμάνια δεν είναι οι προβλήτες και τα μηχανήματα. Λιμάνια είναι οι ψυχές και οι ζωές των ανθρώπων που δουλεύουν σ’ αυτά και αυτές δεν υποδουλώνονται και δεν ξεπουλιούνται. Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι στα Λιμάνια συνολικά στέκονται απέναντι στο ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας, αλλά και στην προάσπιση των εργασιακών σχέσεων, που όλα τα μνημονιακά χρόνια βάλλονται βάναυσα.
Καλούμε τους παραγωγικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να σταθούν στο πλευρό μας και να ασκήσουν την πίεσή τους, όχι στους εργαζόμενους που διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλειά με θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις, αλλά σ’ αυτούς που έχουν υποχρέωση και καθήκον να σεβαστούν το δικαίωμα στην εργασία.
Τα Λιμάνια οδηγούνται στον πλέον κρίσιμο αγώνα στην μεγάλη αγωνιστική τους ιστορία. Η κατοχύρωση των εργασιακών σχέσεων στη σημερινή εποχή είναι επιβεβλημένη και ιστορικά αναγκαία. 

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ 


Στον ΟΛΠ
Την Τετάρτη 25/5/16 στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί στον ΟΛΠ πανλιμενική συγκέντρωση στα Κεντρικά-Αίθουσα εκδηλώσεων.
Την Πέμπτη 26/5/16 στις 11:00 θα γίνει συγκέντρωση στην Πλ. Καραϊσκάκη στον Πειραιά και πορεία στο Υπουργείο Ναυτιλίας.
Στον ΟΛΘ
-Την Τετάρτη 25/5/2016: συνελεύσεις -ενημερώσεις στους χώρους εργασίας
-την Πέμπτη 26/5/2016:  στις 10:00  συγκέντρωση στον Επιβατικό Σταθμό στο Λιμάνι  και πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης με στάση στο Λευκό Πύργο και στο Δημαρχείο.
-την Δευτέρα  30/5/2016 Συνέντευξη Τύπου  στις  11:00 στο Εντευκτήριο στο ισόγειο του κτηρίου Διοίκησης στον 1ο Προβλήτα, όπου θα ανακοινωθεί το απεργιακό πρόγραμμα για τις επόμενες ημέρες.
Λειτουργία σταντ στο λιμάνι και σε άλλα σημεία της πόλης για την ενημέρωση των πολιτών.
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah