ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21-6-16

21 Ιουν 2016



ΕΝΩΣΗ  ΜΟΝΙΜΩΝ  ΚΑΙ  ΔΟΚΙΜΩΝ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ  Ο.Λ.Π.
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΟΠΤΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΡΓΑΤΩΝ Ο.Λ.Π.

Πειραιάς, 21.6.16

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Μετά από έναν συνεχόμενο αγώνα είκοσι έξι (26) ημερών απεργιακών κινητοποιήσεων, τεσσάρων μαζικών συγκεντρώσεων στον Πειραιά και στην Αθήνα αλλά και δύο ενημερωτικών συγκεντρώσεων όλων των εργαζομένων στον ΟΛΠ, θεωρούμε ότι δώσαμε τη μάχη αλλά δεν πέρασε ούτε μια μέρα χωρίς να ασκήσουμε πιέσεις σε κάθε κατεύθυνση και ιδιαίτερα στην κυβέρνηση, υπερασπιζόμενοι τα εργασιακά μας δικαιώματα. Ο αγώνας αυτός ήταν που έφερε αποτελέσματα και έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα ότι οι λιμενεργάτες διεκδικούμε και υπερασπιζόμαστε τα δίκαια αιτήματα μας, χωρίς να υπολογίζουμε το οποιοδήποτε κόστος.
Η καθολική συμμετοχή στις απεργίες με συντριπτικά ποσοστά, η μαζική παρουσία των απεργών συναδέλφων στις περιφρουρήσεις  αλλά και η μαζική συμμετοχή στις κοινά αποφασισμένες κινητοποιήσεις αποδεικνύουν ότι μπορούμε να υπηρετούμε τους κοινούς στόχους και να παλεύουμε γι’αυτές. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συναδέλφους που στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις αυτόν τον πολυήμερο αγώνα και βγαίνουμε με το κεφάλι ψηλά αφήνοντας μια σημαντική παρακαταθήκη για τους επόμενους αγώνες μας. Αγώνες για ουσιαστικές διεκδικήσεις, όχι περιστασιακές που μπορεί να αφορούν ελάχιστες μεμονωμένες περιπτώσεις εργαζομένων κι όχι το σύνολο.
Από αυτόν τον αγώνα όμως πρέπει να βγουν κι άλλα συμπεράσματα. Η μάχη που δώσαμε έγινε σε μια δύσκολη εποχή για το εργατικό κίνημα συνολικά. Σε μια περίοδο που το κίνημα βρίσκεται σε αδράνεια και αμηχανία ενώ όφειλε αντίθετα να έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αξιοποίηση και ενδυνάμωση των αγώνων που προκύπτουν απέναντι στις κυρίαρχες λογικές των ιδιωτικοποιήσεων και της περαιτέρω αμφισβήτησης των εργασιακών δικαιωμάτων. Με λίγες εξαιρέσεις πρωτοβάθμιων σωματείων, ο πολυήμερος αγώνας στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης δεν πλαισιώθηκε από άλλους εργασιακούς χώρους ή από άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Θεωρούμε ότι η κρίση που βρίσκεται σήμερα το εργατικό κίνημα μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με την έμπρακτη αλληλεγγύη και συμπόρευση αυτών των κυττάρων του κινήματος και τη δημιουργία πρωτοβουλιών «από τα κάτω». Λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές που προωθούνται για τα εργασιακά το επόμενο διάστημα, οι πρωτοβουλίες αυτές πρέπει να προκύψουν άμεσα και εμείς δηλώνουμε παρόντες γι’αυτό το σκοπό, καταθέτοντας τις απόψεις μας και τις εμπειρίες που αφήνει παρακαταθήκη ο δικός μας αγώνας.
Χθες Δευτέρα 20.6.16, συνεδρίασαν τα Διοικητικά μας συμβούλια για να εκτιμήσουμε συνολικά και όχι αποσπασματικά όλα τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί. Οι συζητήσεις για την συνολική εκτίμηση της κατάστασης ήταν συνεχείς και με τους συναδέλφους της ΟΜΥΛΕ αλλά δεν προέκυψε σύμπτωση απόψεων που θα έδινε τη δυνατότητα λήψης κοινών αποφάσεων. Οι εκτιμήσεις των σωματείων μας έγιναν λαμβάνοντας υπόψη πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση και εξετάζοντας τις νομικές, πολιτικές αλλά κυρίως τις συνδικαλιστικές πτυχές. Θεωρούμε ότι οι διεκδικήσεις μας έχουν καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό και διαμορφώνεται ένα πλαίσιο συνέχισης των διεκδικήσεων και την επόμενη μέρα. Επιβεβαιώθηκε και στη συζήτηση στα ΔΣ ότι ο ρόλος μας σαν συνδικάτα πρέπει να αναβαθμιστεί και να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που δίνει η εργατική νομοθεσία αλλά και η αγωνιστική μας διάθεση.
Η απόφαση για αναστολή των κινητοποιήσεων ήταν ομόφωνη, στα πλαίσια της αυτόνομης λειτουργίας του κάθε σωματείου και δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Αντιθέτως, βρισκόμαστε σε διαρκή ετοιμότητα για ν’απαντήσουμε σε οποιαδήποτε πρόκληση που θα αμφισβητήσει τα εργασιακά μας δικαιωμάτα.
Αν επιχειρηθεί τέτοιου είδους αμφισβήτηση, θα είναι αιτία πολέμου για οποιονδήποτε το τολμήσει.
      

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah