Πορτογαλία: Τερματίστηκε η απεργία των λιμενεργατών στη Λισαβόνα

1 Ιουν 2016



Οι λιμενεργάτες εξασφάλισαν κυρίως τη δέσμευση για περιορισμένη καταφυγή σε προσωρινές συμβάσεις εργασίας

Τον τερματισμό της απεργίας που είχε ξεκινήσει από τις 20 Απριλίου, ανακοίνωσαν οι λιμενεργάτες στη Λισαβόνα, έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με την εταιρεία. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις, που επρόκειτο κατ’ αρχήν να διαρκέσουν έως τις 16 Ιουνίου, ήρθησαν οριστικά «έπειτα από την επιβεβαίωση από την ολομέλεια της συνέλευσης των εργαζομένων μελών» του κύριου συνδικάτου των Πορτογάλων λιμενεργατών, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Ναυτιλίας της Πορτογαλίας.

Οι λιμενεργάτες εξασφάλισαν κυρίως τη δέσμευση για περιορισμένη καταφυγή σε προσωρινές συμβάσεις εργασίας στο λιμάνι της Λισαβόνας, καθώς και για μια νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία θα πρέπει να υιοθετηθεί μέσα 15 ημέρες και θα έχει διάρκεια έξι ετών. Οι διαχειριστές του λιμανιού, που είχαν ανακοινώσει ένα κοινωνικό σχέδιο τη Δευτέρα, τελικά δεσμεύθηκαν ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, σύμφωνα με την πορτογαλική εφημερίδα Publico.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους λιμενεργάτες και τους διαχειριστές του λιμανιού επισπεύσθηκαν την Παρασκευή (χθες) υπό την πίεση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, που ζήτησε να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το τέλος της ημέρας. Τη Δευτέρα, η υπουργός Ναυτιλίας Άνα Πάουλα Βιτορίνο είχε εκφράσει ανησυχία «για την οικονομική βιωσιμότητα του λιμανιού της Λισαβόνας που έχει τεθεί σε κίνδυνο» από την απεργία και είχε δηλώσει ότι «η κατάσταση δεν πάει άλλο».

Σύμφωνα με εκπροσώπους ναυτιλιακών εταιριών, τα φορτία τους υπέστησαν μείωση 50%, ενώ οι απώλειές τους ανέρχονταν σε περίπου 300.000 ευρώ καθημερινά. Τον Δεκέμβριο, μια προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση είχε οδηγήσει δύο ναυτιλιακές εταιρίες, τη γερμανική Hapag-Lloyd και τη δανέζικη Maersk Line, να εκτρέψουν προσωρινά τα πλοία τους προς άλλα λιμάνια της χώρας.


πηγη
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah