Νέος εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ για τον ΟΛΠ

21 Ιουν 2016

Βασίλης Χιώτης20/06/201620:38

Η κυβέρνηση καταθέσει στη Βουλή προς κύρωση την σύμβαση παραχώρησης στην κινεζική COSCO το 67% των μετοχών

Νέος κύκλος εμφυλίου πολέμου προμηνύεται στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από τα τέλη αυτής της εβδομάδας, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει στη Βουλή προς κύρωση, την σύμβαση παραχώρησης στην κινεζική COSCO, το 67% των μετοχών του ΟΛΠ.

Παρά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον ΟΛΠ που συνεχίζονται, απαιτώντας την διατήρηση του κανονισμού εργασίας που ισχύει σήμερα, η κυβέρνηση αποφάσισε να καταθέσει στη Βουλή, το σχετικό νομοσχέδιο την Παρασκευή, έτσι ώστε να έχει ολοκληρωθεί η ψήφισή του, ως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

Κι αυτό γιατί, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζεται για να επισκεφθεί το Πεκίνο στις 2 Ιουλίου κι έχει ήδη δεσμευθεί στην κινεζική κυβέρνηση, ότι μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί και το τελευταίο βήμα για την παραχώρηση του λιμανιού του Πειραιά στην COSCO.

Η Κινέζοι που προετοιμάζουν στον κ. Τσίπρα μεγαλοπρεπή υποδοχή, αλλά και εξαγγελίες για στήριξη της ελληνική οικονομίας κατά τις συνομιλίες στο Πεκίνο, έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψης στην Κίνα, αλλά και για τα «πλουσιοπάροχα δώρα» που του ετοιμάζουν, αποτελεί η ψήφιση της συμφωνίας από την Βουλή, με την οποία η COSCO θα πατήσει «και με τα δυο πόδια» στο λιμάνι του Πειραιά.

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση, είναι ότι η κύρωση αυτής της συμβάσεως, που υπογράφηκε στις 9 Απριλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν θα είναι ανέφελη για την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς εκτιμάται ότι ένας αριθμός βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα αρνηθεί να την υπερψηφίσει, διαφωνώντας με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.

Μάλιστα οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους στο λιμάνι, εντείνουν ήδη τις πιέσεις τους προς τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απειλώντας ότι θα τους καταγγείλουν δημοσίως για εμπαιγμό, εφόσον υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο.

Όπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», την τελευταία εβδομάδα η κυβέρνηση σε μια προσπάθειά της να διεμβολίσει τις αντιδράσεις, προχώρησε σε δύο κινήσεις εκτόνωσης της έντασης:

1. Χαιρέτισε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων αναγνωρίζοντας ότι τα αιτήματά τους είναι στην πλειοψηφία τους δίκαια.

2. Ξεκίνησε ένα νέο κύκλο διαβουλεύσεων με την COSCO, στην οποία ενεπλάκη ο ίδιος ο πρωθυπουργός, συνεπικουρούμενος από τους υπουργούς Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, προκειμένου να δεχθούν οι Κινέζοι ορισμένες προσθήκες στην σύμβαση παραχώρησης για να κατοχυρωθούν πλήρως ορισμένα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του ΟΛΠ, όπως για παράδειγμα, το δικαίωμά τους να μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, αλλά και να μην θιγούν ορισμένα προνόμιά τους σε σχέση με το ωράριο και τις συνθήκες εργασίας τους.

Έπειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις που διήρκεσαν περίπου μια εβδομάδα, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μια συμφωνία για αλλαγές που θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο, για να πειστούν οι εργαζόμενοι ότι δεν θα θιγούν από την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στον ΟΛΠ.

Παρόλα αυτά οι εργαζόμενοι δεν αναμένεται να υποστείλουν την σημαία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων απαιτώντας την ματαίωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι το ενδεχόμενο ανταρσίας μερίδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ενισχύεται και από το γεγονός ότι το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα υπερψηφίσουν και κόμματα της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να μην τίθεται σε κίνδυνο η υπερψήφισή του.

Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση αναμένεται να αξιοποιήσει πολιτικά, την «διγλωσσία» που εμφανίζει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο συγκεκριμένο θέμα, υποστηρίζοντας από την μια την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, αλλά στηρίζοντας ταυτόχρονα και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων που απαιτούν την ματαίωσή της.




Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah