ΟΛΠ: Οι τελικές διατάξεις για τα εργασιακά

29 Ιουν 2016


Θετικά σημεία αλλά με αρκετά ερωτηματικά περιέχουν, τελικά, οι διατάξεις που αφορούν τα εργασιακά σε ΟΛΠ και ΟΛΘ όπως περιλήφθηκαν στο σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε, το βράδυ της Τρίτης, στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, στο εμβόλιμο άρθρο 10Α προβλέπεται ότι:
•    Ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού του ΟΛΠ διατηρείται σε ισχύ μέχρι την κατάργησή του από το ΔΣ του ΟΛΠ και την αντικατάστασή του κατά τις ισχύουσες, κάθε φορά, γενικές διατάξεις περί ιδιωτικών επιχειρήσεων και εκμεταλλεύσεων.
Ανάλογη είναι η διατύπωση και για τον Κανονισμό Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας.

«Η κείμενη νομοθεσία απαγορεύει με απόλυτο τρόπο στον παραχωρησιούχο να καταργήσει τον υφιστάμενο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού και ταυτόχρονα να λειτουργήσει τον ΟΛΠ έστω και μια μέρα χωρίς τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού (…) λειτουργία της ΟΛΠ ΑΕ χωρίς Γενικό Κανονισμό Προσωπικού έστω και μια (1) ημέρα αποτελεί υψηλής σοβαρότητας παράβαση της εργατικής νομοθεσίας (…) Τα ανωτέρω σε συνδυασμό με τις ισχύουσες ρυθμίσεις περί μετενέργειας αποκλείουν οποιαδήποτε ερμηνεία περί δήθεν δικαιώματος του παραχωρησιούχου να καταργήσει τον υφιστάμενο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού και δήθεν δυνατότητας να λειτουργήσει την ΟΛΠ ΑΕ χωρίς τέτοιον Κανονισμό», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Ακόμα, με τον άρθρο 11 ρυθμίζεται ότι θα γίνουν μετατάξεις προσωπικού από τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ. Ωστόσο, ο αριθμός των υπαλλήλων που θα μεταταχθούν και όλες οι σχετικές διαδικασίες παραπέμπονται να ρυθμιστούν μελλοντικά με Υπουργικές Αποφάσεις.

Τέλος να σημειωθεί ότι στο Άρθρο 10 προβλέπεται ότι στους παραλιμάνιους Δήμους θα κατανέμεται αναλογικά ένα ποσοστό επί των εσόδων του Δημοσίου από τον ΟΛΠ, χωρίς να προσδιορίζεται.

Στα αρνητικά είναι ότι το Δημόσιο μπορεί να μην αποδίδει αυτό το ποσό σε όποιον Δήμο διεκδικήσει ανταποδοτικά τέλη από τον ΟΛΠ….

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί την Τετάρτη σε επιτροπή της Βουλής και την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή θα έχει ψηφιστεί από την Ολομέλεια.


πηγη
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah