Στις Βρυξέλες οι εργαζόμενοι για τα λιμάνια

28 Αυγ 2013

Παρέμβαση στις Βρυξέλες μαζί με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Λιμενεργατών (IDC) εξετάζουν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια παραχώρησης λιμανιών και γενικότερα ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Pireas2day.gr το θέμα θα τεθεί από τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας και της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ στο συνέδριο του IDC στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου στη Λεμεσό, όπου αρχικά θα γίνει ενημέρωση για τα κυβερνητικά σχέδια και ακολούθως θα ζητηθεί να γίνει η απο κοινύ παρέμβαση.

Να σημειωθεί ότι το IDC έχει στο "στόχαστρο" το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης της προβλήτας ΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά, που έχει παραχωρηθεί στη Cosco, όπως έχει τονιστεί σε επίσκεψη εκπροσώπων των Συμβουλίου στην Ελλάδα (για να διαβάσετε την σχετική ανάρτηση πατήστε εδώ) καθώς υπάρχει ανησυχία μήπως οι εργασιακές σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί εδώ επεκταθούν και σε άλλα λιμάνια.

Ήδη, η ΟΜΥΛΕ σε ανακοίνωσή της μετά από την συνάντηση, που είχε την Δευτέρα (για να διαβάσετε την σχετική ανάρτηση πατήστε εδώ) με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτη έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα των προθέσεων της προαναγγέλοντας "πολιτικές και νομικές παρεμβάσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη".

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΟΜΥΛΕ έχει ως εξής:

Η ΟΜ.Υ.Λ.Ε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Βαρβιτσιώτη, χθές 26.08.2013, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της στα σχέδια ιδιωτικοποίησης των ΟΛΠ, ΟΛΘ και των άλλων Λιμανιών, τόσο με τη μέθοδο της πώλησης του μετοχικού κεφαλαίου, όσο και με την πολιτική των παραχωρήσεων κατά τα πρότυπα της COSCO.

Συγκεκριμένα επισημάνθηκε ότι :
•    Η ιδιωτικοποίηση των ΟΛΠ, ΟΛΘ θα στερήσει από την οικονομία το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας για την ανάπτυξη στους τομείς του Τουρισμού, της Ακτοπλοΐας, των Μεταφορών, καθώς και της διαχείρισης του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου.
•    Οι ΟΛΠ, ΟΛΘ είναι διαχρονικά κερδοφόροι οργανισμοί, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις με Ίδια Κεφάλαια, χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.
•    Τα Λιμάνια προσφέρουν κοινωνικό έργο και συντελούν στην αρμονική σχέση Λιμάνι-Πόλη. Η ιδιωτικοποίηση, όπως έχει αποδειχθεί και στο μοναδικό ευρωπαϊκό προηγούμενο του Λίβερπουλ, επί εποχής Θάτσερ, θα επιφέρει καταστροφικές επιπτώσεις για την πόλη και τους πολίτες.
•    Επίσης, επισημάνθηκαν οι αρνητικές διαπιστώσεις από την τρίχρονη εμπειρία παραχώρησης του Προβλήτα ΙΙ στην COSCO, τόσο στο θέμα του Δημόσιου Ελέγχου και του Δημόσιου Οφέλους, όσο και στο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων. Ο Προβλήτας ΙΙ της COSCO αποτελεί μοναδική περίπτωση λιμένα, σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ, που δεν υπάρχουν εργασιακές σχέσεις και δεν επιτρέπεται η συνδικαλιστική έκφραση.

Τέλος κατατέθηκε η διαφωνία, με τη μεθόδευση της φιλικής διευθέτησης, για την επέκταση της COSCO στο δυτικό μέτωπο, όσο και στην προκλητική μεθόδευση της ακύρωσης του εγγυημένου τιμήματος.

Ο Υ.Ν.Α υπεραμύνθηκε της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, με τη λογική πουλάμε τα ασημικά για να εξυπηρετήσουμε τους δανειστές, όπως επιτάσσει η αδιέξοδη μνημονιακή πολιτική, στερώντας έτσι από τη χώρα κάθε προοπτική ανάπτυξης.

Η ΟΜ.Υ.Λ.Ε θα συνεχίσει τον ΑΓΩΝΑ με υπευθυνότητα και τεκμηριωμένες θέσεις, πολιτικές και νομικές παρεμβάσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με αδιαπραγμάτευτη αγωνιστικότητα για την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων και την διασφάλιση του Δημόσιου Χαρακτήρα των Λιμανιών, καθώς και την απασχόληση με θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις μέσω ΣΣΕ και Κανονισμών Εργασίας.

 ΠΗΓΗ
Share on :

1 σχόλιο:

  1. τι θα κανουν διακοπες εδω εκει και παντου εχουμε καπιον εισαγγελεα να επεμβει αν οχι παρτε τα οπλα αλλιως μην λετε μ@λ@κιες και ηλιθιοτητες σας ευχωμε Ο ΘΕΟΣ να αναπαυσει την ψυχη σας απο τωρα και καλη ανταμοση στον αλλο κοσμο που θα πατε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah