Στον αέρα τα εργασιακά στον ΟΛΠ με την πώληση!

10 Μαρ 2014



Αναπάντητα άφησε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κρίσιμα ερωτηματικά, που του έθεσε, την Παρασκευή, σε συζήτηση στην Βουλή, η βουλευτής Α’ Πειραιά της Δημοκρατικής Αριστεράς Μαρία Ρεπούση.

«Μας απαντάτε ότι επιλέξατε αυτό το μοντέλο ιδιωτικοποίησης, για να διασφαλίσετε τις θέσεις εργασίας. Σωστά, κύριε Υπουργέ; Θα υπάρχει δηλαδή στη σύμβαση της πώλησης δεσμευτική διάταξη για τις θέσεις εργασίας; Υποθέτετε ότι με αυτόν τον τρόπο –εγώ θα δεχθώ την καλή πρόθεση- θα διασφαλίσετε τις θέσεις εργασίας. Πώς θα επιβάλλετε στον καινούργιο μέτοχο που πλειοψηφεί τη διατήρηση των θέσεων εργασίας; Δεν μας το έχετε εξηγήσει αυτό», παρατήρησε στην δευτερολογία της η κ. Ρεπούση, το οποίο «προσπέρασε» ο κ. Βαρβιτσιώτης με αόριστες υποσχέσεις περί δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Ένα δεύτερο πολύ σημαντικό  θέμα, που έθεσε η κ. Ρεπούση αφορά τον ευρωπαϊκό Κανονισμό, που βρίσκεται υπό συζήτηση στα ευρωπαϊκά όργανα και επιβάλλει την ύπαρξη δύο παρόχων σε κάθε λιμάνι για να επιχειρήσει ο υπουργός να ξεπεράσει το θέμα λέγοντας λέγοντας ότι ο συγκεκριμένος Κανονισμός συζητιέται εδώ και 10 χρόνια (σ.σ. μάλλον  εννοεί τις δύο πρώτες απόπειρες, που έγιναν για να ψηφιστεί η απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών) και πως υπάρχουν ακόμα διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη- μέλη.

Οι διαθέσεις της ΝΔ στο συγκεκριμένο θέμα φάνηκαν και σε πρόσφατες δηλώσεις στον Real FM του ευρωβουλευτή και υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Κουμουτσάκου, ο οποίος είπε ότι οι διατάξεις του Κανονισμού είναι αντίθετες με τα συμφέροντά μας και πως θα επιδιωχθεί να αναβληθεί η ψηφοφορία στη σύνοδο του Μαρτίου….

Στην συζήτηση στην Βουλή ο υπουργός Ναυτιλίας ισχυρίστηκε ακόμα ότι:

•    Δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια, που έχουν εγκριθεί για το έργο της δημιουργίας νέας προβλήτας κρουαζιέρας.
•    Δεν θα διαταραχθούν οι εργασίες στη ναυπηγοπισκευαστική ζώνη Περάματος, χωρίς, πάντως, να εξηγήσει πως θα γίνει αυτό, όπου ζήτησε η βουλευτής. Και
•    Δεν θα ακολουθηθεί, αναγκαστικά, το ίδιο μοντέλο ιδιωτικοποίησης στον ΟΛΘ και σε άλλα λιμάνια.

Τέλος, ο ίδιος διασκέδασε τις αντιρρήσεις, που προβάλλονται από πλευράς ΠΑΣΟΚ με το επιχείρηση ότι δεν έχει συσταθεί η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «προχωρά με γοργούς ρυθμούς σε συμφωνία και με την τρόικα και με την task force, για να αποκομίσουμε στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή εμπειρία, στη σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων η οποία επιπλέον θα επιβλέπει και τη βασική σύμβαση παραχώρησης».

H συζήτηση στην Βουλή

Αναλυτικά, η συζήτηση, που έγινε στην Βουλή έχει ως εξής:

ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να θέσω υπ’ όψιν σας το εξής. Συνεδρίασε η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, όπου ο Υπουργός ήρθε και ενημέρωσε τους συναδέλφους για τα ζητήματα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ. Όλα τα κόμματα, όλες οι πτέρυγες ζητούν –δεν θυμάμαι αν το ζήτησε και η Νέα Δημοκρατία- από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, αλλά και από τον Πρόεδρο της Βουλής να περάσουμε σε μία δεύτερη συζήτηση με πρόσκληση φορέων. Δεν προβλέπεται σ’ αυτήν την περίπτωση, με την έννοια ότι δεν είναι υποχρεωτικό από τον Κανονισμό. Ωστόσο, το ζητούμε και ως Δημοκρατική Αριστερά, γιατί θεωρούμε ότι το ζήτημα είναι πάρα πολύ σημαντικό και θα ήταν καλό οι Βουλευτές όλων των πτερύγων να ακούσουμε και τα επιχειρήματα των φορέων που εμπλέκονται σ’ αυτήν την ιδιωτικοποίηση. Έχουμε ήδη καταθέσει γραπτό αίτημα, το οποίο και επαναφέρω…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κυρία συνάδελφε, μπορείτε στα πλαίσια του Κανονισμού να καταθέσετε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό, ώστε να απαντήσει μέσα στην Επιτροπή. Εκεί θα λυθεί και το πρόβλημα. Πάντως, εγώ δεν είμαι αρμόδιος.
 
ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ: Αυτό που λέω, κύριε Πρόεδρε, είναι να προβλεφθεί από το Προεδρείο της Βουλής δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων με την παρουσία φορέων, προκειμένου να ενημερωθούμε για τα επιχειρήματα και τις απόψεις τους, σχετικά με το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης που έχει επιλεχθεί για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς. Αυτό έχουμε καταθέσει και το θέτω υπ’ όψιν σας. Σας ευχαριστώ.
Κύριε Υπουργέ, η παρέμβαση του ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με το μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων των λιμανιών, δημιουργεί καινούργια δεδομένα σχετικά με την κατεύθυνση αυτών των ιδιωτικοποιήσεων. Τοποθετείται υπέρ της πλήρους ιδιωτικοποίησης-πώλησης με τη διάθεση του πλειοψηφικού πακέτου του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ αρχικά και στη συνέχεια του ΟΛΘ.
Δυστυχώς, κατά την άποψή μας, εγκαταλείφθηκε το μοντέλο παραχώρησης της παροχής υπηρεσιών και των εμπορικών δραστηριοτήτων, μια επιλογή που αφενός εξασφαλίζει ξένες ιδιωτικές επενδύσεις και αφετέρου διατηρεί ταυτόχρονα το δημόσιο έλεγχο στο οικείο λιμενικό σύστημα της χώρας.
Ως Δημοκρατική Αριστερά πιστεύουμε σ’ αυτές τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Δεν είμαστε, δηλαδή, της άποψης ότι όλη η αξιοποίηση των λιμανιών της χώρας πρέπει να είναι στο δημόσιο.

Θεωρούμε ότι οι λιμένες της χώρας έχουν τεράστιες δυνατότητες και οι δυνατότητες αυτές θα πρέπει να αξιοποιούνται και μέσα από την εξασφάλιση ξένων επενδύσεων.
Ωστόσο, επιμένουμε σε αυτές τις συμπράξεις, γιατί για εμάς διάθεση της πλειοψηφίας ή και όλου του μετοχικού κεφαλαίου σημαίνει ότι δεν ιδιωτικοποιείται μόνο η λειτουργία, αλλά εκχωρείται και η λιμενική αρχή, ο επιτελικός αναπτυξιακός σχεδιασμός και ο ρυθμιστικός-ελεγκτικός ρόλος σε θέματα ανταγωνισμού, τιμολόγησης, περιβάλλοντος, ασφάλειας και συνεργιών με τις πόλεις με τις οποίες συνδέεται ο συγκεκριμένος λιμένας.

Τι συμβαίνει σε άλλα μέρη του φωτισμένου δυτικού κόσμου; Ειδικά στην Ευρώπη τα μεγάλα λιμάνια των κρατών έχουν κρατήσει το δημόσιο χαρακτήρα τους. Έχουν μεν παραχωρηθεί χρήσεις και συγκεκριμένες λειτουργίες σε ιδιωτικές επιχειρήσεις έναντι σοβαρών τιμημάτων και έχει ανατεθεί σε αυτές η συντήρηση και η αναβάθμιση των χώρων που τους έχουν παραχωρηθεί, αλλά όχι ανεξέλεγκτα, καθώς παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο η ιδιοκτησία της λιμενικής ζώνης και των υποδομών, ενώ η διοίκηση και η χάραξη των στρατηγικών είναι στα χέρια αντιπροσωπευτικών διοικητικών συμβουλίων, όπου εκπροσωπούνται όλοι οι χρήστες και οι παραχωρησιούχοι και οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι.

Το μοντέλο αυτό ισχύει στα μεγάλα κερδοφόρα λιμάνια του Europort, του Άμστερνταμ, του Ρότερνταμ, της Κοπεγχάγης και του Αμβούργου και πολλών άλλων, όπως, παραδείγματος χάριν, της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ κ.λπ.

Τα αρχικά μας ερωτήματα –και θα επανέλθω στη δευτερολογία μου- είναι τα εξής: Για ποιους λόγους επιλέγετε το συγκεκριμένο μοντέλο ιδιωτικοποίησης, που είναι η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου και τι θα γίνει με το χώρο της επισκευαστικής ζώνης που ανήκει στον ΟΛΠ; Πώς σκέπτεσθε να διασφαλίσετε -αν τελικά προχωρήσετε σε αυτό το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης- τις θέσεις εργασίας και γιατί –και θα επανέλθω σε αυτό- επιλέγεται αυτή η μορφή ιδιωτικοποίησης, ενώ υπάρχει σε εκκρεμότητα η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις παραχωρήσεις των λιμένων;
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ευχαριστούμε και εμείς, κυρία συνάδελφε.
Το λόγο έχει ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Βαρβιτσιώτης για τρία λεπτά.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Έθεσε πολλά ερωτήματα η κυρία συνάδελφος. Πολλά από αυτά έχουν απαντηθεί ήδη από την τοποθέτησή μου στην Επιτροπή, όταν συζητήθηκε το σχέδιο για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ. Απαντήθηκε, δηλαδή, γιατί προχωράμε στην πώληση του 67% και δεν προχωράμε στις επιπλέον παραχωρήσεις χρήσεων. Έχει να κάνει αυτή η απόφασή μας με τα υπόλοιπα ερωτήματα τα οποία θέτετε.
Πρώτα απ’ όλα έχει να κάνει με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, διότι καμμία  παραχώρηση δεν θα μπορούσε να συνοδεύεται από τις θέσεις εργασίας. Ενώ σήμερα, με την αξιοποίηση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ, διατηρούμε σε ισχύ όλες τις εργασιακές σχέσεις και όλες τις συμβάσεις ως υπάρχουν. Με το μοντέλο της παραχώρησης θα αναγκαζόμασταν να παραχωρήσουμε υποδομές και να προχωρήσουμε σε απολύσεις εργαζομένων. Αυτό είναι πολύ βασικό.

Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα –επειδή μιλήσατε για το ρυθμιστικό ρόλο- θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η Κυβέρνηση μετά από τις παρατηρήσεις των Κομμάτων και της Συγκυβέρνησης, όπως του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Αντιπολίτευσης, όπως η ΔΗΜΑΡ, προχωρά με γοργούς ρυθμούς σε συμφωνία και με την τρόικα και με την task force, για να αποκομίσουμε στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή εμπειρία, στη σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων η οποία επιπλέον θα επιβλέπει και τη βασική σύμβαση παραχώρησης.

Ο ΟΛΠ δεν είναι ο ιδιοκτήτης του λιμανιού. Είναι ένας οργανισμός, μία ανώνυμη εταιρεία, η οποία είναι μετοχοποιημένη, είναι στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, που έχει μία κεντρική σύμβαση παραχώρησης από το ελληνικό δημόσιο. Η περιουσία παραμένει στο ελληνικό δημόσιο. Ο ΟΛΠ είναι ο διαχειριστής αυτής της περιουσίας έως το 2052.

Αυτό που προχωράμε είναι απόλυτα συμβατό με το υπόλοιπο ευρωπαϊκό μοντέλο, στο οποίο υπάρχει πάντοτε ένας κεντρικός ή πολλές φορές και δύο κεντρικοί παραχωρησιούχοι.
 
Το ότι η πλειοψηφία των μετοχών σήμερα θα αξιοποιηθεί προς όφελος του ελληνικού λαού, της εξυπηρέτησης του διεθνούς χρέους και των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί, με παράλληλη την προσέλκυση επενδύσεων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, δεν  νομίζω ότι σε καμία περίπτωση βγαίνει έξω από την ευρωπαϊκή πεπατημένη.
Τώρα, επειδή στην ερώτησή σας θέτετε το θέμα της χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια επιπλέον υποδομών στο λιμάνι του Πειραιά -προφανώς δεν προλάβατε να το αναπτύξετε, διότι αναπτύξατε και το θέμα του κατά πόσον θα πρέπει να γίνει μία δεύτερη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και είναι θέμα της Βουλής να αποφασίσει με ποια διαδικασία θα το κάνει αυτό- θα ήθελα να σας πω κάτι:
Στο λιμάνι του Πειραιά υπάρχει ήδη η έγκριση για την ένταξη στο ΕΣΠΑ της νέας προβλήτας κρουαζιερόπλοιων με χρηματοδότηση 95%, δηλαδή περίπου  105 εκατομμύρια ευρώ. Εφόσον η προβλήτα αυτή διατηρήσει για μία πενταετία τον σκοπό για τον οποίο χρηματοδοτήθηκε, δηλαδή να εξυπηρετεί την κρουαζιέρα, δεν υπάρχει κανένα θέμα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του ποσοστού της επιδότησης. Είναι κάτι κομβικό, το οποίο έχει μελετηθεί σε βάθος και από το ΤΑΙΠΕΔ και από το Υπουργείο Ναυτιλίας, και μπορούμε με σαφήνεια να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα. Γιατί και εμάς μας προβλημάτισε να μη χάσει ο ΟΛΠ, εν όψει της ιδιωτικοποίησης, ένα τόσο μεγάλο έργο.

Στα υπόλοιπα, κύριε Πρόεδρε, θα απαντήσω στη συνέχεια.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ορίστε, κυρία συνάδελφε, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ:
Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να πω όσον αφορά την απάντηση που δίνετε στο πρώτο ερώτημα, δηλαδή γιατί επιλέγετε αυτό το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης. Τι μας απαντάτε; Μας απαντάτε ότι επιλέξατε αυτό το μοντέλο ιδιωτικοποίησης, για να διασφαλίσετε τις θέσεις εργασίας. Σωστά, κύριε Υπουργέ; Θα υπάρχει δηλαδή στη σύμβαση της πώλησης δεσμευτική διάταξη για τις θέσεις εργασίας; Υποθέτετε ότι με αυτόν τον τρόπο –εγώ θα δεχθώ την καλή πρόθεση- θα διασφαλίσετε τις θέσεις εργασίας. Πώς θα επιβάλλετε στον καινούργιο μέτοχο που πλειοψηφεί τη διατήρηση των θέσεων εργασίας; Δεν μας το έχετε εξηγήσει αυτό.

Εγώ πιστεύω ότι έχετε να αντιμετωπίσετε σήμερα ένα πρόβλημα, που είναι η δέσμευση του ΤΑΙΠΕΔ στους δανειστές μας σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις και θυσιάζετε ένα μακροπρόθεσμο επενδυτικό σχέδιο στις ανάγκες του τώρα και του σήμερα. Γιατί αλλιώς η πώληση λειτουργιών και οι παραχωρήσεις λειτουργιών σημαίνουν χρήματα για τον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά, που σωστά επισημάνατε ότι είναι Α.Ε. και άρα, επενδύσεις για την ανάπτυξη των λιμένων.

Θα ήθελα  το σχόλιό σας πάνω σε αυτό. Δεν μου απαντάτε γιατί δεν επιλέγετε την άλλη μορφή ιδιωτικοποίησης, που διασφαλίζει τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού και είναι μία μορφή που έχει υιοθετηθεί σε πολύ μεγάλα και κερδοφόρα  λιμάνια της Ευρώπης. Σε αυτό δεν έχω πάρει απάντηση.
Χαίρομαι για την απάντησή σας σχετικά με τα έργα των ηλεκτρονικών υποδομών, που σημαίνει ότι το έχετε δει και ότι θα το διασφαλίσετε. Δεν μου απαντήσατε για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη που ανήκει στον ΟΛΠ. Τι θα γίνει και πώς θα διασφαλιστεί η λειτουργία της  με τον καινούργιο ιδιοκτήτη του ΟΛΠ;

Θα  ήθελα  στον χρόνο που μένει για  ένα λεπτό να αναφερθώ στη Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τις παραχωρήσεις. Όπως γνωρίζετε, βρισκόμαστε στη διαδικασία έκδοσης Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά και στην παραχώρηση ευρωπαϊκών λιμένων. Η Οδηγία, επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, επικεντρώνεται στην αποφυγή μονοπωλιακών μορφών εκμετάλλευσης στον τομέα των ναυτιλιακών μεταφορών και των λιμενικών διευκολύνσεων.

Επίσης, στο τελικό στάδιο βρίσκεται το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τη διαφάνεια ως προς τη λειτουργία των ευρωπαϊκών λιμένων στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής λιμενικής πολιτικής, το οποίο, επίσης, περιέχει διατάξεις που σχετίζονται και με τον τρόπο άσκησης της διοίκησης των λιμένων και της εκμετάλλευσής τους εκ μέρους των παραχωρησιούχων, ώστε να αποτρέπονται μονοπωλιακές πρακτικές που στρεβλώνουν την κοινή ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική.

Γιατί δεν περιμένετε αυτά τα βασικά θεμελιακά κείμενα; Μπορεί να φωτίσουν και να βοηθήσουν και τις δικές σας επιλογές, αφού βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας και της έκδοσής τους.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου): Κύριε Πρόεδρε, ο Κανονισμός στον οποίο αναφέρθηκε η κ. Ρεπούση βρίσκεται σε διαπραγμάτευση στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω από μία δεκαετία. Ξεκίνησε ως απελευθέρωση όλων των λιμενικών υπηρεσιών, περιορίστηκε σε κάποιες άλλες, μπήκε η αρχή της διαφάνειας στην τιμολόγηση. Πάνω στην αρχή αυτή υπάρχουν είκοσι επτά διαφορετικές γνώμες από κράτη-μέλη στην τελευταία συζήτηση που έγινε στα πλαίσια του Συμβουλίου.
Δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή ωριμότητα, έτσι όπως κρίνουμε και ως Προεδρία διαχειριζόμενοι τα θέματα, να προχωρήσει. Δεν υπάρχει το απαιτούμενο consensus, ακριβώς γιατί το κάθε λιμάνι είναι διαφορετικό από το δίπλα του. Και γι’ αυτό ό,τι γίνεται σήμερα στον ΟΛΠ δεν θα γίνει κατ’ αναλογίαν με τον ίδιο τρόπο και στον ΟΛΘ ή σε οποιοδήποτε άλλο λιμάνι. Η κάθε περίπτωση, το κάθε λιμάνι εξετάζεται διαφορετικά, έχει διαφορετική αναπτυξιακή πρόκληση.

Έρχομαι στο Λιμάνι του Πειραιά για να είμαι γρήγορος και σαφής.

Το Λιμάνι του Πειραιά έχει επικερδείς και ζημιογόνες χρήσεις. Αυτό φαίνεται από μία απλή ανάγνωση του ισολογισμού του. Περίπου 32 εκατομμύρια εισέπραξε πέρυσι από την παραχώρηση στην COSCO, χωρίς να έχει 1 ευρώ έξοδα, και τα κέρδη που σημειώνει δεν ξεπερνάνε τα 6 με 7 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 25 εκατομμύρια χάνονται στις ζημιογόνες χρήσεις του.
Αν πηγαίναμε να παραχωρήσουμε μόνο τις επικερδείς χρήσεις,…
ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ: Στο σύνολο...
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου): …μόνο τις χρήσεις οι οποίες σήμερα βγάζουν λεφτά, ουσιαστικά τι θα κάναμε; Θα μέναμε πίσω με όλες τις ζημιογόνες και θα απολύαμε και το προσωπικό που δουλεύει σε αυτές, γιατί ο καινούργιος παραχωρησιούχος θα ήθελε να κάνει καινούργιες, από το μηδέν εργασιακές σχέσεις.

Επιλέξαμε να πάμε στην πώληση του συνολικού πακέτου των μετοχών, ακριβώς για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε και να προσελκύσουμε επενδύσεις σε όλες τις χρήσεις του Λιμανιού, ανάμεσα στις οποίες είναι και η ναυπηγοεπισκευή, χωρίς να επηρεαστούν οι συμβάσεις που ήδη έχει καταρτίσει ο ΟΛΠ με τους διαφόρους παραχωρησιούχους, τα διάφορα ναυπηγεία στην ναυπηγοεπισκευή, τους μύλους και άλλες χρήσεις που βρίσκονται εκεί μέσα, και να προσελκύσουμε επενδύσεις για να αναβαθμιστούν.

Θεωρώ ότι η επιλογή που έχουμε κάνει -που δεν ήταν καθόλου εύκολη και αβασάνιστη- είναι μία επιλογή που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, εξυπηρετεί τις συγκεκριμένες ανάγκες της χώρας και νομίζω ότι θα είναι μία από τις πιο πετυχημένες και οικονομικά και πρακτικά αποκρατικοποιήσεις, που θα μεγιστοποιήσουν τα οφέλη για την πόλη του Πειραιά και σε θέσεις εργασίας και στην ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων και πάνω απ’ όλα στην αντιμετώπιση αυτού που σήμερα αισθανόμαστε ότι είναι το Λιμάνι, ότι δηλαδή δεν φέρνει στην πόλη του Πειραιά τα έσοδα και τα οφέλη τα οποία θα έπρεπε να φέρνει. Από το Λιμάνι του Πειραιά περνάνε 12 εκατομμύρια επιβάτες και μόνο διασχίζουν την πόλη του.

Θέλουμε να αγκαλιάσει ο Πειραιάς πολύ περισσότερο το Λιμάνι, οι γύρω περιοχές να έχουν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης και να αναπτυχθεί ως ένα διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο με διεθνείς συνεργασίες. Αυτό είναι το όραμά μας και νομίζω ότι ο τρόπος με τον οποίο επιλέξαμε να το υλοποιήσουμε θα αποβεί θετικός στην έκβασή του.

Άλλωστε, αντίστοιχη κριτική είχαμε και το 2008 όταν τότε μόνο η Νέα Δημοκρατία υποστήριζε τις συμβάσεις παραχώρησης και σήμερα έχουμε πείσει και την πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου ότι όντως ήταν μία σωστή, συνετή επιλογή που έφερε περισσότερη κίνηση, περισσότερες θέσεις εργασίας.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΗΓΗ
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah