Σύσσωμος ο Πειραιάς λέει όχι στην πώληση του ΟΛΠ

11 Μαρ 2014



Σύσσωμος ο Πειραιάς ξεχύθηκε στους δρόμους και με μια πρωτοφανή για την πόλη συγκέντρωση διαδήλωσε ενάντια στην πώληση του ΟΛΠ.

Το κάλεσμα για την συγκέντρωση, στην πλατεία Καραϊσκάκη, έγινε από την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας και την Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ και ανταποκρίθηκαν ναυτεργάτες, εργαζόμενοι στη «ζώνη», φορείς, δημοτικές κινήσεις και πλήθος κόσμου.

Χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους απεύθυναν ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμενεργατών Νίκος Γεωργίου, ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Αντώνης Νταλακογεώργος ενώ παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη και Τζένη Βαμβακά, οι αντιπεριφερειάρχες Πειραιά Στέφανος Χρήστου και Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας και Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος κ.α.

Αμέσως μετά ακολούθησε μεγάλη πορεία στους δρόμους του Πειραιά, η οποία κατέληξε στο υπουργείο Ναυτιλίας, στην Ακτή Βασιλειάδη για να πραγματοποιηθεί συνάντηση του υπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με αντιπροσωπεία εκπροσώπων των εργαζόμενων και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Pireas2day.gr το πρωί είχε γίνει συνάντηση του κ. Βαρβιτσιώτη και με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, η οποία σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έθεσε καίρια θέματα, νομικής και ουσιαστικής φύσης, για την διαδικασία, επανέλαβε ότι δεν μπορεί να προχωράει η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού χωρίς να έχει καν συσταθεί η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων και ζήτησε να σταματήσει τώρα η διαδικασία.

Στη συνάντηση, που ακολούθησε με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ο Θοδωρής Δρίτσας υπογράμμισε προς τον υπουργό ότι δεν διαθέτει ούτε την κοινοβουλευτική ούτε την κοινωνική νομιμοποίηση για κάτι τέτοιο και ζήτησε να σταματήσει τώρα η διαδικασία.

Κατά πληροφορίες ο υπουργός προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας και πάλι ότι θα ληφθεί μέριμνα για τις θέσεις εργασίας από τον ιδιώτη για να δεχτεί το σκωπτικό σχόλιο του προέδρου της ΟΜΥΛΕ ότι «δηλαδή μας λέτε ότι θα ιδιωτικοποιήσετε τον ΟΛΠ και θα κρατικοποιήσετε τον …ιδιώτη. Δεν γίνονται αυτά πουθενά».

Οι εργαζόμενοι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ενώ κατά πληροφορίες εξετάζουν πλέον το θέμα των δικαστικών προσφυγών.

Ανακοινώσεις

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΥΕΝ υπογράμμισε ότι «η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ αποτελεί μία επιλογή που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική ανάγκη για την ύπαρξη ενός δημόσιου λιμανιού στην υπηρεσία των κοινωνίας. 
Αυτή η επιλογή δικαιολογημένα έχει προκαλέσει την αντίδραση όχι μόνο των εργαζομένων στο λιμάνι αλλά του συνόλου των εργαζομένων στη ναυτιλία, των επιχειρηματικών φορέων και των επιμελητηρίων, των δημοτικών αρχών και των τοπικών κοινωνιών.  Το φάσμα της απώλειας θέσεων εργασίας και της δημιουργίας τριτοκοσμικών εργασιακών συνθηκών, της αποξένωσης των πολιτών από το λιμάνι, του κλεισίματος επιχειρήσεων στον Πειραιά και στην ευρύτερη περιοχή είναι πλέον ορατό με την υλοποίηση των σχεδίων του ΤΑΙΠΕΔ για το ξεπούλημα του ΟΛΠ. Η ΠΟΥΕΝ εκφράζει την αντίθεση της σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του λιμανιού και δηλώνει την πλήρη στήριξη της στους αγώνες των εργαζομένων στα λιμάνια για την αποτροπή των κυβερνητικών σχεδίων».

Αντίθετος με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΟΛΠ ΑΕ τάχθηκε και ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξη τύπου.
Επιπλέον ο Β. Μιχαλολιάκος σημείωσε ότι ο ΟΛΠ οφείλει ανταποδοτικά στο Δήμο Πειραιά αι υπογράμμισε πως θα διεκδικήσει τα οφέλη εκείνα που εκτιμά πως δικαιούται να λάβει ο δήμος από το Λιμάνι.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκοςδήλωσε για την ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού: «Είμαστε εδώ γιατί το ξεπούλημα του Λιμανιού είναι υπόθεση όλων των πολιτών του ευρύτερου Πειραιά και όχι μόνο. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ δεν έχει να προσφέρει τίποτα στους πολίτες. Αντιθέτως, ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου Λιμανιού της χώρας σημαίνει απολύσεις για τους εργαζόμενους, κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται γύρω από το Λιμάνι, ταφόπλακα για τη ναυπηγική. Σημαίνει ότι το δικό μας Λιμάνι θα γίνει «οικόπεδο» στα χέρια των μονοπωλίων. Για το Κερατσίνι και την Δραπετσώνα ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ σημαίνει περισσότερη ανεργία, και επιπλέον σημαίνει, ότι η ευρύτερη περιοχή των Λιπασμάτων θα παραδοθεί ως «λεία» στα χέρια των κερδοσκόπων. Τα σχέδια, άλλωστε, για την υπεργιγάντωση του Λιμανιού στην περιοχή της Δραπετσώνας σε βάρος της ανάπλασης και της ανάπτυξης της περιοχής μας και σε βάρος του Κερατσινιώτικου και του Δραπετσωνίτικου λαού είναι ήδη έτοιμα. Ο Δήμαρχος του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, Λουκάς Τζανής, όχι μόνο ανέχτηκε και ανέχεται αυτό το έγκλημα σε βάρος της πόλης μας, αλλά και το στηρίζει, γεγονός που αποδεικνύεται  και από την παντελή απουσία της δημοτικής αρχής όχι μόνο από τη σημερινή αγωνιστική κινητοποίηση. Στο ίδιο μήκος κύματος, όμως, κινούνται και όσοι διεκδικούν ως δήθεν ανεξάρτητοι την ψήφο των συνδημοτών μας και σήμερα είναι εξίσου απόντες. Οι δήθεν ανεξάρτητοι τοπικοί παράγοντες «κλείνουν το μάτι» σε όσους επωφθαλμιούν την περιουσία των δημοτών αποδεικνύοντας πόσο καθοριστικά εξαρτημένοι είναι από το σύστημα του μας έφερε στην χρεοκοπία. Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ καλεί τους δημότες της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου να ξαναπάρουμε την πόλη μας στα χέρια μας και να αντισταθούμε στα κερδοσκοπικά συμφέροντα που μετατρέπουν τις γειτονιές μας σε γειτονιές της εγκατάληψης, της ανεργίας, της απόγνωσης».

ΠΗΓΗ
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah