Ανθρώπινη αλυσίδα από Λιμάνι ως Μέγαρο εν μέσω ΔΕΘ

19 Ιουλ 2014

«Φουντώνουν» οι αντιδράσεις στις ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ στη Θεσσαλονίκη. Αυτό το Σαββατοκύριακο συμβολική κατάληψη με χάπενινγκ στο κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας και στις 12 Σεπτεμβρίου «Μέρα Ελεύθερης Θεσσαλονίκης» στο παραλιακό μέτωπο.

του Τάσου Τασιούλα

Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ, ειδικά παράκτιων περιοχών, αλλά και ενάντια στις προβλέψεις για τον αιγιαλό στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα και αύριο πραγματοποιείται συμβολική κατάληψη του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας με πολλές εκδηλώσεις, ενώ η κορύφωση των κινητοποιήσεων έρχεται στις 12 Σεπτεμβρίου, με την «ανθρώπινη αλυσίδα αλληλεγγύης, αντίστασης και πολιτισμού» σε όλη την παραλία της Θεσσαλονίκης από το Λιμάνι μέχρι το Μέγαρο Μουσικής.
Τις κινητοποιήσεις όλες αυτές μπορεί να υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε το μόνο κόμμα είναι που το κάνει, ούτε αποτελούν δικές του πρωτοβουλίες. Το θέμα της ιδιωτικοποίησης παραλιακών φιλέτων έχει ξεσηκώσει πολύ κόσμο στη Θεσσαλονίκη και παντού «ξεφυτρώνουν» κινήσεις πολιτών, οργανώσεις και τοπικές ομάδες κατοίκων με κοινά αιτήματα.
Η πρωτοβουλία «ResisΤΑ.Ι.ΠΕ.Δ.» δεν είναι η μόνη που μπαίνει μπροστά σ’ αυτές τις κινητοποιήσεις. Οι δημοτικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους δήμους συμμετέχουν, αλλά συμμετέχουν κι άλλες δημοτικές κινήσεις, όπως ο δημοτικός συνδυασμός «Μένουμε Θεσσαλονίκη» του Γιώργου Ρακκά, οι δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κινήματα των Οικολόγων Πράσινων κτλ.
Το Σαββατοκύριακο
Αυτό το Σαββατοκύριακο αιχμή των κινητοποιήσεων είναι η συμβολική κατάληψη του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, του οποίου η ιδιωτικοποίηση προωθείται από το ΤΑΙΠΕΔ.
Με σύνθημα «Όχι στο ξεπούλημα του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας», περισσότερες από πέντε οργανώσεις πολιτών της περιοχής του δήμου Θερμαϊκού και δεκάδες άλλες συλλογικότητες που στηρίζουν την προσπάθεια από τη Θεσσαλονίκη, την Καλαμαριά, ακόμη και τους Αμπελόκηπους, διοργανώνουν ομιλίες, συζητήσεις με τους κατοίκους, συναυλίες, εκθέσεις και ελεύθερη κατασκήνωση εντός του κάμπινγκ.

Όπως είπε στη Voria ο κ. Ρακκάς, «υπάρχει πολύς κόσμος όχι απαραίτητα κομματικά ενταγμένος που αντιτίθεται σε αυτό το ξεπούλημα. Αντιδρά σε όλη τη φιλοσοφία του ΤΑΙΠΕΔ, στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, στο ξεπούλημα των πάντων. Μετά αυτό το Σαββατοκύριακο στο κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας θα επανέλθουμε από Σεπτέμβριο όλοι μαζί για να αντισταθούμε. Εμείς υποστηρίζουμε και το ResisΤΑΙΠΕΔ, αλλά δεν είναι ο αποκλειστικός φορέας των κινητοποιήσεων. Παντού ξεσηκώνεται ο κόσμος και το Σεπτέμβριο θα συμμετάσχουμε όλοι στην ‘Μέρα Ελεύθερης Θεσσαλονίκης’».
Ανθρώπινη αλυσίδα
Αιχμή των κινητοποιήσεων στις εκδηλώσεις της «Μέρας Ελεύθερης Θεσσαλονίκης» θα είναι η ανθρώπινη αλυσίδα που θα στηθεί σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης στις 12 Σεπτεμβρίου ενάντια στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ. Πρωτοβουλία στην οποία γίνεται προσπάθεια από ανένταχτους κομματικά (για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε… ομπρέλα) να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότερες συλλογικότητες, αλλά και πολίτες.
Ήδη πολλοί έχουν ανταποκριθεί (μεταξύ τους ακόμη και οι εργαζόμενοι στο λιμάνι) και σύμφωνα με έναν εκ των διοργανωτών, τον εκπαιδευτικό, Θεόδωρο Μπίρο, «θέλουμε να έχει μαζικότητα και να έρθει ο κόσμος να συμμετάσχει στις πολιτιστικές εκδηλώσεις και στην αλυσίδα που θα περνά μπροστά από το Λευκό Πύργο και φιλοδοξούμε να απλώνεται σε όλο το μήκος παλιάς και νέας παραλίας. Είναι μια ανθρώπινη αλυσίδα, που θα στηθεί κάποια στιγμή εκείνη την Παρασκευή (στις 10 το βράδυ), με την ένωση των χεριών όλων όσοι βρίσκονται στην παραλία. Είναι μια αλυσίδα πολιτισμού, αφού θα συνοδεύεται από πολιτιστικά χάπενινγκ σε όλη την παραλία και θεωρούμε ότι θα προσελκύσει πολύ κόσμο. Την ονομάζουμε ανθρώπινη αλυσίδα αλληλεγγύης, αντίστασης και πολιτισμού. Η αντίσταση είναι στο ξεπούλημα της ζωής μας. Δείτε γύρω μας… όλα πωλούνται. Η ίδια η ζωή μας».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της «Μέρας Ελεύθερης Θεσσαλονίκης» (Free Salonika Day), «καθώς οι δημόσιοι χώροι, δημόσια κτίρια και οι δημόσιοι πόροι (ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ) ξεπουλιούνται και ιδιωτικοποιούνται πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε εδώ και διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν. Αυτά που χτίστηκαν και έγιναν με δημόσιο δικό μας χρήμα. Μια ανθρώπινη αλυσίδα και ταυτόχρονα μια αλυσίδα πολιτισμού είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς τους επίδοξους πωλητές. Γιατί θα πρέπει να δείξουμε ότι εκτός από την Εθνική Ελλάδας μας ενώνει και η ίδια η Ελλάδα».

voria.gr
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah