Ορίστηκε το επίδομα «επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας», στα Λιμάνια !!

4 Ιουλ 2014


Καθορίστηκε, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, το ύψος του μηνιαίου επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για εργαζόμενους στους 10 Οργανισμούς Λιμένων Α.Ε. εποπτείας υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, με εξαίρεση τους εργαζόμενους σε ΟΛΠ και ΟΛΘ.
Πρόκειται για τα 10 λιμάνια εθνικής σημασίας (Ραφήνα, Ελευσίνα, Λαύριο, Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Βόλος, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο και Καβάλα), για τα οποία η ΚΥΑ δημοσιεύτηκε, την Τρίτη 1/7, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ τεύχος Β’, αρ. φύλλου 1795/1-7-2014).
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση το μηνιαίο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που αρχίζει να καταβάλλεται από 1/7 κατανέμεται σε τρεις κατηγορίες ως εξής:
Α) Κατηγορία Α΄ σε 150 ευρώ.
Β) Κατηγορία Β΄ σε 70 ευρώ.
Γ) Κατηγορία Γ΄ σε 35 ευρώ.

• Στην κατηγορία Α΄ περιλαμβάνονται οι εξής ειδικότητες:
Χειριστές μηχ/των έργου (ηλεκτροκίνητων και μηχανοκίνητων ανυψωτικών μηχ/των, γερανών, περονοφόρων κ.λπ.), μηχανικοί και τεχνίτες βαρέων οχημάτων, αυτοκινήτων, οχημάτων πάσης φύσεως επί όλων των μερών αυτών, οδηγοί ανοιχτών φορτηγών και βαρέων φορτηγών μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και λεωφορείων, οι αδειούχοι εναερίτες ηλεκτρολόγοι και τεχνικοί ηλεκτρολογίας (ηλεκτροτεχνίτες, ηλεκτρολόγοι εγκαταστάσεων και δικτύων, αυτοκινήτων), προσωπικό καθαριότητας που απασχολείται στη συγκομιδή, αποκομιδή, μεταφορά, διαλογή, επιστασία, καταστροφή απορριμμάτων καθώς και οι καθαριστές – καθαρίστριες χερσαίων χώρων λιμένων (πλην εκείνων που απασχολούνται σε γραφεία), τεχνίτες υδραυλικών συστημάτων, εργάτες υδραυλικοί απασχολούμενοι σε οικοδομές και υπόγεια δίκτυα, μηχανοτεχνίτες, χειριστές γεφυρών, εργοδηγοί και εργάτες απασχολούμενοι στη συντήρηση και επισκευή μηχανημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού.
• Στην κατηγορία Β΄ περιλαμβάνονται οι εξής ειδικότητες:
Ειδικευμένοι εργάτες λιμένων, το εργατοτεχνικό προσωπικό (εκτός υπαλλήλων γραφείου, φυλάκων και επιστατών) που απασχολείται σε λιμενικές εγκαταστάσεις (χειριστές γεφυροπλάστιγγας, ζυγιστές, σημειωτές) και οι τεχνολόγοι γεωπόνοι που εκτελούν ψεκασμούς φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
• Στην κατηγορία Γ΄ περιλαμβάνονται οι εξής ειδικότητες:
Εργάτες,αποθηκάριοι και γενικά το τεχνικό προσωπικό που απασχολείται σε αποθήκες με τη φόρτωση, εκφόρτωση, στοίβαγμα και ταξινόμηση υλικών χωρίς τη χρήση μηχανικών μέσων.
Να σημειωθεί ότι το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας δεν καταβάλλεται στο διοικητικό προσωπικό των παραπάνω Οργανισμών Λιμένων.
Τέλος, προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος είναι οι δικαιούχοι να προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στους χώρους και στις ειδικότητες που δικαιολογούν την καταβολή του.
Επίσης καταβάλλεται για όσο διάστημα οι υπάλληλοι τελούν σε θεσμοθετημένες άδειες (κανονικές, συνδικαλιστικές, ειδικές, εκπαιδευτικές μικρής διάρκειας έως δύο μηνών, διευκόλυνσης υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις, μητρότητας και ανατροφής παιδιού), σε βραχυχρόνια αναρρωτική άδεια έως έξι ημέρες κατ’ έτος, καθώς και αυτής που χορηγείται από δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας του Δημοσίου, πανεπιστημιακές κλινικές, νοσηλευτικούς σχηματισμούς του πρώην Ι.Κ.Α. και ιδιωτικές κλινικές, εφόσον έχει προηγηθεί νοσηλεία σε αυτές, η οποία αποδεικνύεται με σχετικά παραστατικά στοιχεία (εισαγωγή, εξιτήριο κ.λπ.).
Για τη συνδρομή όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων εκδίδεται κάθε μήνα βεβαίωση του προϊσταμένου, η οποία συνοδεύει τα μηνιαία φύλλα απασχόλησης και τη μισθοδοτική κατάσταση.
Με ανάλογες διαδικασίες χορηγείται ισοχρόνως το ως άνω επίδομα και σε όσους εργαζόμενους μετακινούνται, μετατάσσονται ή αποσπώνται σε ειδικότητες ή τομείς εργασίας που δικαιολογούν την καταβολή του.
Σε περίπτωση απομάκρυνσης των υπαλλήλων, για οποιονδήποτε λόγο (όπως ενδεικτικά μετακίνηση, απόσπαση, μετάθεση, μετάταξη, διάθεση) από τα καθήκοντα, τις θέσεις και τις συνθήκες, οι οποίες δικαιολογούν τη χορήγηση του, διακόπτεται ισοχρόνως η καταβολή του με ευθύνη του οικείου προϊσταμένου.
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah