Ο φιλικός διακανονισμός Cosco - OΛΠ στο ΔΣ του Οργανισμού

24 Ιουλ 2014

Aντικαταστάθηκε ο αντιπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ στο ΔΣ
 Το θέμα του φιλικού διακανονισμού μεταξύ της θυγατρικής της Cosco και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς ΑΕ θα κυριαρχήσει στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΠ που θα γίνει στις 13.00 την Πέμπτη 23 Ιουλίου.

Αμέσως μετά θα κάνει δηλώσεις ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και θα αναφερθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στη σπουδαιότητα της συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Επιτροπή Εσωτερικού Ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν τον φιλικό διακανονισμό. Πρόκειται για τη συμφωνία της ΣΕΠ ΑΕ με τον ΟΛΠ, με την οποία δρομολογείται επένδυση επιπλέον 230 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, η επένδυση αυτή αποδίδει τεράστια οφέλη για τη χώρα μας. Διπλασιάζει όχι μόνο το ύψος της επένδυσής, αλλά και τις θέσεις εργασίας, δημιουργώντας άμεσα 700 νέες και άλλες περίπου 1.500 έμμεσες, ανθρώπων δηλαδή που θα απασχοληθούν γύρω από τη λειτουργία αυτής της επένδυσης.

Η δημοσιοποίηση της απόφασης για τον φιλικό διακανονισμό, όπως ανέφεραν πληροφορίες, οδήγησε σε παραίτηση την εκπρόσωπο του ΤΑΙΠΕΔ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού. Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ ωστόσο έσπευσαν εξ αρχής να αποδώσουν την παραίτηση σε προσωπικούς λόγους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΛΠ ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος με επιστολή του προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ κ. Γιώργο Ανωμερίτη, όρισε ως μέλος του ΔΣ στη θέση της παραιτηθείσας για προσωπικούς λόγους κυρίας Ελισάβετ Αργυροπούλου τον επίσης προερχόμενο από το ΤΑΙΠΕΔ project manager κ. Αθανάσιο Λιάγκο.

Κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΛΠ τα μέλη του θα κληθούν, μεταξύ άλλων, να εγκρίνουν το σχέδιο κειμένου της συμφωνίας για να αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Πηγές του ΟΛΠ έλεγαν ότι η Συμφωνία θα ισχύσει μετά την έγκρισή της από τη γενική συνέλευση των μετόχων και την ψήφισή της από τη Βουλή.

Όπως λένε επιπροσθέτως παράγοντες του ΟΛΠ από τα οικονομικά στοιχεία προκύπτει ότι η επένδυση θα ανέλθει σε 230 εκατ. ευρώ και η Καθαρά Παρούσα Αξία της Σύμβασης Παραχώρησης θα ανέλθει, όταν ολοκληρωθεί η επένδυση, σε 860 εκατ. ευρώ κατά το απαισιόδοξο σενάριο και σε 1,084 δισ. ευρώ στο αισιόδοξο σενάριο από 498 εκατ. ευρώ που ήταν κατά την έναρξη της αρχικής σύμβασης. Παράλληλα διεθνείς μέτοχοι του ΟΛΠ ΑΕ ανεβάζουν πλέον τη συνολική αξία του Οργανισμού στο ποσό των 1,8 - 2 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, σημειώνουν ότι εφόσον το ποσοστό εσόδων του ΟΛΠ ΑΕ (24,5% από το 2017) παραμένει σταθερό, τότε η αύξηση των κινήσεων από 3,7 εκατ. TEU σε 6,2 εκατ. ΤΕU σημαίνει σχεδόν διπλασιασμό των εσόδων του. Επίσης ο προβλήτας πετρελαιοειδών χρηματοδοτείται και κατασκευάζεται από τη ΣΕΠ ΑΕ αλλά παραμένει υπό την εκμετάλλευση του ΟΛΠ ΑΕ.

Επιπροσθέτως, επισημαίνουν, με το έργο αυτό και με το νέο εξοπλισμό το λιμάνι του Πειραιά θα μπορεί να υποδέχεται πλοία με κοντέινερ νέας τεχνολογίας (15.000 - 18.000 TEU) τα οποία μέχρι σήμερα δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στις προβλήτες του ΟΛΠ ΑΕ και της ΣΕΠ ΑΕ.
 
 tovima.gr/
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah