Νέα προσφυγή για τον Φιλικό Διακανονισμό ΟΛΠ-Cosco

31 Ιουλ 2014



Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια κατέθεσαν στην Ε.Ε. νέα στοιχεία αναφορικά με το ζήτημα του «Φιλικού Διακανονισμού» μεταξύ ΟΛΠ-Cosco που αφορά την επέκταση της προβλήτα ΙΙΙ και την αναστολή της καταβολής του εγγυημένου τιμήματος, όπως προβλεπόταν στη Σύμβαση Παραχώρησης του 2009 .

Την Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜ.Υ.Λ.Ε), η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, η Ένωση Τεχνικών και Χειριστών Υπαλλήλων ΟΛΠ και η Ένωση Μονίμων Υπαλλήλων ΟΛΠ απέστειλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών) επιστολή με τα νέα στοιχεία.

ergazomenoi-limania
Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους απέναντι στην πολιτική ιδιωτικοποίησης των λιμανιών.

Τα νέα στοιχεία εστάλησαν μετά το δικαίωμα που έδινε στους εργαζομένους η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε., η οποία μέσω επιστολή της (30.6.2014) εκτιμούσε ότι μπορεί κατ’ αρχήν να γίνει αποδεκτή η συμφωνία (Φιλικός Διακανονισμός) επικαλούμενη την οικονομική κρίση και τη μεταβολή της εσωτερικής ζήτησης, αλλά ταυτόχρονα έδινε τη δυνατότητα στους εργαζομένους να προσκομίσουν νέα στοιχεία για επανεξέταση της αρχικής τους καταγγελίας μέσα σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.
Οι εργαζόμενοι έστειλαν επίσης επιπρόσθετη ενημερωτική επιστολή προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού – Τμήμα Κρατικών Ενισχύσεων, σε συνέχεια της καταγγελίας που είχαν κάνει για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων.
Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ αλλά και σε άλλα λιμάνια τονίζουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους σε νομικό, κοινωνικό και αγωνιστικό επίπεδο απέναντι στην πολιτική ιδιωτικοποίησης των λιμανιών.
Να σημειωθεί ότι πριν από μερικές μέρες το Δ.Σ. του ΟΛΠ ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον «Φιλικό Διακανονισμό», ο οποίος εστάλη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο.
Μάλιστα την ημέρα εκείνη παραβρέθηκε στον ΟΛΠ ο υπουργός Ναυτιλίας και αμέσως μετά την απόφαση σε κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο του ΟΛΠ, Γιώργο Ανωμερίτη, δήλωσε ευτυχής για την εξέλιξη, λέγοντας ότι όλη αυτή η πορεία έγινε επί της υπουργίας του και χαρακτήρισε τη συμφωνία ΟΛΠ-Cosco «ως τη μεγαλύτερη επένδυση που γίνεται στη χώρα μας στα χρόνια της κρίσης».
Πέρα όμως από αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση είχε στήσει ένα επικοινωνιακό μπαράζ σε μια προσπάθεια να πείσει ότι η εκκρεμότητα που υπήρχε με την Ε.Ε. έκλεισε οριστικά, καθώς οι Κινέζοι έχουν δηλώσει ότι η στάση τους για την αγορά του 67% των μετοχών του ΟΛΠ θα εξαρτηθεί από την τύχη του «Φιλικού Διακανονισμού» στις υπηρεσίες της Ε.Ε.
Η νέα προσφυγή των εργαζομένων στην Ε.Ε. δείχνει όμως ότι καμιά εκκρεμότητα δεν έχει κλείσει, καθώς τώρα τα στελέχη της είναι υποχρεωμένα να συνεχίσουν τις έρευνες αναφορικά με τα νέα στοιχεία των συνδικαλιστών και βέβαια κανείς δεν γνωρίζει το χρονικό διάστημα που θα κρατήσει η έρευνα, μέχρι να ολοκληρωθεί.

Χριστίνα Παπασταθοπούλου
efsyn.gr
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah