Εικοσιτετράωρη απεργία από τους λιμενεργάτες το α΄ 15νθήμερο Μαΐου

28 Απρ 2015

Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η κυβέρνηση, παρά τις δεσμεύσεις της στις προγραμματικές δηλώσεις, δεν έχει σταματήσει θεσμικά τους διαγωνισμούς για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών.



Σε απεργιακή κινητοποίηση, με την προκήρυξη 24ωρης απεργίας, προχωρεί εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Μαΐου η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος. Την απόφαση αυτή έλαβε χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΟΜΥΛΕ, αφού εκτίμησε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών. Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η κυβέρνηση, «παρά τις δεσμεύσεις της στις προγραμματικές δηλώσεις, δεν έχει σταματήσει θεσμικά τους διαγωνισμούς για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών», που η ΟΜΥΛΕ χαρακτηρίζει «ξεπούλημα του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ και του ΟΛΘ».

Πρόκειται σαφώς για μια πρώτη προειδοποίηση των λιμενεργατών απέναντι σε μια λίαν πιθανή, ως φαίνεται, απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει τουλάχιστον τον διαγωνισμό για τον ΟΛΠ και ίσως αργότερα και τον αντίστοιχο του ΟΛΘ. Σύμφωνα με την ΟΜΥΛΕ, οι αντιφατικές δηλώσεις και διαρροές στελεχών της κυβέρνησης αναφορικά με δεσμεύσεις για τη συνέχιση των διαγωνισμών «δημιουργούν τρομοκρατική ασάφεια» στους εργαζομένους στα λιμάνια. Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια ζητούν, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των λιμανιών, την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών και άμεσες προσλήψεις.

Παράλληλα, πρόκειται και για ένα σαφές μήνυμα ότι η ΟΜΥΛΕ είναι αντίθετη σε κάθε απόπειρα ιδιωτικοποίησης ή εκμετάλλευσης των λιμανιών μέσω της συμμετοχής της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ανεξάρτητα δηλαδή από το «μείγμα» της εμπλοκής του Δημοσίου στα λιμάνια. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα ενδείξεις, η κυβέρνηση στρέφεται προς μια λύση «ηπιότερης» ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, μέσω της παραχώρησης του 51% και όχι του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του οργανισμού. Στόχος είναι το Δημόσιο να διαθέτει αυξημένη παρουσία και συμμετοχή στα μελλοντικά κέρδη του λιμανιού, ώστε οι υπεραξίες που θα προκύψουν να διατεθούν για την κάλυψη άλλων αναγκών, όπως π.χ. για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.

Εν τω μεταξύ, απεργία έχουν προκηρύξει για την προσεχή Πέμπτη και οι λιμενεργάτες της Κύπρου, αντιδρώντας και αυτοί στα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση των λιμανιών της χώρας. Πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση της Κύπρου, στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που έχει συμφωνήσει η χώρα με τους δανειστές της. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του θεσμικού φορέα εκπροσώπησης των λιμενεργατών, ζητείται το πάγωμα της διαδικασία ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, καθώς δεν λειτουργεί σε καμία περίπτωση προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ανάπτυξής τους.

kathimerini.gr
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah