Υποσχέσεις αλλά… γενικόλογες από Πεκίνο για αγορά ελληνικών ομολόγων

7 Απρ 2015


Υποσχέσεις αλλά γενικόλογες ότι θα συνεχίσουν να αγοράζουν ελληνικό χρέος, συμμετέχοντας και σε επόμενες εκδόσεις εντόκων γραμματίων, πήρε η ελληνική από την κινεζική πλευρά κατά την επίσκεψη Δραγασάκη-Κοτζιά στο Πεκίνο μεταξύ 25 και 28 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κινεζική πρεσβεία της Αθήνας σχετικά με τα αποτελέσματα του ταξιδιού της ελληνικής αντιπροσωπείας προ εβδομάδας στο Πεκίνο, το θέμα της αγοράς ελληνικών ομολόγων ήταν ένα από αυτά που τέθηκαν στις συναντήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ι.Δραγασάκη με Κινέζους αξιωματούχους.

Απόδειξη ωστόσο ότι κακώς στην Αθήνα καλλιεργούνται υψηλές προσδοκίες είναι η γενικόλογη απάντηση που έλαβε η ελληνική αντιπροσωπεία ότι «η Κίνα έχει ήδη αναλάβει πρακτικές δράσεις (σσ: έχει ήδη τοποθετήσει 200 εκατ. ευρώ στις δύο τελευταίες δημοπρασίες εντόκων του Δημοσίου) και θα συνεχίσει να παρακολουθεί την αγορά ελληνικών ομολόγων».

Πρόκειται για μια αρκούντως ασαφή διατύπωση που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις όλων όσων εδώ και καιρό υποστηρίζουν ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να κρατά μικρό καλάθι σχετικά με την παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας από τη Κίνα, η οποία επουδενί δεν θα διακινδίνευε εξαιτίας της Ελλάδας μια ρήξη στις σχέσεις της με την Ευρώπη.

Σύμφωνα πάντα με διπλωματικές πηγές, ελληνική και κινεζική πλευρά συζήτησαν επίσης «ένα 3ετές σχέδιο κοινής δράσης πάνω σε λιμάνια, ναυπήγηση, χρηματοπιστωτικά, εφοδιαστική αλυσίδα, το οποίο και βρίσκεται σε φάση εξιδείκευσης ώστε να υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν».

Εκτεταμένη αναφορά έγινε και για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, όπου η κινεζική πλευρά μετέφερε στην πλευρά Δραγασάκη ότι "παρακολουθεί από κοντά τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, ευελπιστεί σε ολοκλήρωση του διαγωνισμού, και προσβλέπει σε περισσότερες συνεργασίες γύρω από το λιμάνι του Πειραιά".

Ακόμη ψάχνουν το ποσοστό


Επί ελληνικού πάντως εδάφους, το ΤΑΙΠΕΔ εξέτασε την περασμένη εβδομάδα κατά πόσο είναι σύννομο να πουληθεί χαμηλότερο του 67,7% ποσοστό του ΟΛΠ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση έχει καταλήξει είτε ως προς το ποσοστό είτε ως προς το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του λιμανιού.

Αλλοι επιμένουν ότι πρέπει να πουληθεί το 67,7% του ΟΛΠ, άλλοι όμως τάσσονται υπέρ του 51%, και κάποιοι υπέρ του 49%. Αλλοι υποστηρίζουν ότι στέκει νομικά να αλλάξουν οι όροι του διαγωνισμού, και άλλοι όχι. Κάποιοι πιστεύουν ότι το Δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει 500 εκατ. ευρώ από την πώληση του λιμανιού, και κάποιοι άλλοι μιλούν για 800 εκατ. ευρώ.

Δεν χρειάζεται και πολύ για να καταλάβει κανείς πως η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταλήξει πως ακριβώς θα προχωρήσει στο μεγάλο λιμάνι, επιτείνοντας την νευρικότητα στην κινεζική πρεσβεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα της αλλαγής των όρων έχει τεθεί και στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ακόμη ωστόσο και αν συμφωνήσουν, το ερώτημα είναι αν κάτι τέτοιο θα γίνει αποδεκτό από το Ελεγκτικό Συνέδριο ή την Ευρωπαική Επιτροπή.

Πέραν του ΟΛΠ, για να επανέλθουμε στα αποτελέσματα της επίσκεψης Δραγασάκης, πηγές από την κινεζική πρεσβεία, σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά προσκάλεσε Κινεζικές εταιρείες να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό κατασκευής του νέου διεθνούς αερολιμένα στο Καστέλι Ηρακλείου, εισπράττοντας σε πρώτη φάση, θετική ανταπόκριση.

 tanea.gr
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah