ΤΑΙΠΕΔ: «Παγώνει» η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ μέχρι τη συμφωνία με εταίρους

14 Μαΐ 2015

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλά στη γενική συνέλευση του ΟΛΘ, ενώ μπροστά από το πάνελ εκπρόσωποι των εργαζομένων απλώνουν πανό κατά του ξεπουλήματος του λιμανιού

Αθήνα
Άμεσα συναρτημένη με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς και την επίτευξη ή όχι συμφωνίας είναι η τύχη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, καθώς μέχρι να τελεσφορήσουν οι συζητήσεις, εντός του επόμενου 15ήμερου, τίποτα δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα, όπως προέκυψε από τη σημερινή τοποθέτηση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιου Πιτσιόρλα, κατά την ομιλία του από το βήμα της γενικής συνέλευσης της εταιρείας, η οποία εξέλεξε νέα διοίκηση.

Πάντως, παρότι δεν ξεκαθαρίστηκε αν θα προχωρήσει ή όχι η φημολογούμενη πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών (του 51%), τα δύο στοιχεία που φαίνεται ότι διασφαλίζονται στην περίπτωση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης είναι η μη εκχώρηση της δημόσιας λιμενικής αρχής και η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στη γενική συνέλευση, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ είπε χαρακτηριστικά: «Αν μετά από 15 μέρες δεν έχει κλείσει η συμφωνία [με τους θεσμούς] τότε μιλάμε από την αρχή [για το τι θα γίνει με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης]. Αν κλείσει, θα έχουμε μπροστά μας ένα πλαίσιο, που όποιος υποστηρίξει ότι μπορεί να το αγνοήσει, θα πει ψέματα [...]»

» Το να μην εκχωρηθεί η δημόσια λιμενική αρχή (σ.σ. δηλαδή οι δημόσιες λειτουργίες του λιμανιού να αφαιρεθούν από το αντικείμενο τής σύμβασης με τον ιδιώτη), και το να μην υπάρξει απώλεια θέσεων εργασίας, θα τα διασφαλίσουμε.»

» Να σας πω όμως ότι θα ακυρωθεί ο διαγωνισμός (σ.σ. που αφορούσε το 67% του μετοχικού κεφαλαίου και βρίσκεται σήμερα στη δεύτερη φάση του, για την οποία τον Ιούλιο του 2014 προκρίθηκαν οκτώ σχήματα) ή ότι θα επαναπροκηρυχθεί, δεν γίνεται».

Ο ίδιος, αφού διευκρίνισε ότι δεν εκπροσωπεί την κυβέρνηση αλλά το ΤΑΙΠΕΔ, επισήμανε ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν εντάσσεται σήμερα στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας των θεμάτων που θα προχωρήσουν, αλλά θα εξεταστεί σε έτερο χρόνο, ώστε να υπάρχουν χρονικά περιθώρια για να εξεταστούν όλες οι λεπτομέρειες.

Πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά το λιμάνι «δεν μιλάμε εν κενώ, ούτε ξεκινήσαμε τη συζήτηση τώρα. Βρήκαμε τα πράγματα σε συγκεκριμένο σημείο. Αν τα κάναμε από την αρχή ή σε άλλο πλαίσιο, θα τα κάναμε αλλιώς, αυτό είναι βέβαιο. Το πώς θα τα συνεχίσουμε εξαρτάται από τις εξελίξεις και το πώς θα κινηθούν τα πράγματα στις επόμενες δύο εβδομάδες».

Για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ ΑΕ) επισήμανε ότι οι συνθήκες εκεί είναι «διαφορετικές ως προς το ευρύτερο κάδρο», ενώ έκανε λόγο για ένα παράδοξο στις χτεσινές συζητήσεις για το θέμα, αφού όπως υποστήριξε «η πολύ μεγάλη ένσταση δεν ήταν από την πλευρά των εργαζομένων αλλά από κάπου που δεν φαντάζεσθε», χωρίς ωστόσο να επεκταθεί σε λεπτομέρειες για το τι εννοεί, παρότι ρωτήθηκε.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να σταματήσει η συζήτηση για το ποιος αγαπάει τη χώρα και ποιος όχι, όταν μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις.

«Τη χώρα την αγαπάμε όλοι και ο καθένας το έχει αποδείξει με την πορεία του. Το αν την αγαπάμε πρέπει να φύγει πλέον από τη μέση, όλοι την αγαπάμε. Ας δούμε τώρα πώς θα τη σώσουμε», κατέληξε, ενώ προανήγγειλε τη συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ σε συζήτηση που θα ανοίξει πολύ σύντομα το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΘ ΑΕ.

Αμέσως μετά τη λήξη της γενικής συνέλευσης, τον λόγο πήρε η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Λιμενικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), Φανή Γουργούρη, η οποία αναφερόμενη στον ΟΛΠ υποστήριξε ότι «θυσιάζεται σαν άλλη Ιφιγένεια προκειμένου να πνεύσει ούριος άνεμος στη χώρα».

Πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα υποχωρήσουν σε περίπτωση πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών και υποστήριξε ότι το «πουλάω πλειοψηφικό πακέτο μετοχών σημαίνει ότι εκχωρώ και τη δημόσια λιμενική αρχή».

Υποστήριξε ότι «ακόμη και να τριπλασιαστεί η σημερινή αξία της μετοχής των ΟΛΠ και ΟΛΘ πάλι για ξεπούλημα θα μιλάμε», ενώ τόνισε ότι οι εργαζόμενοι περιμένουν από την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα στην πώληση.

Οι εργαζόμενοι ανάρτησαν πανό με το σύνθημα: «Αντιστεκόμαστε στο ξεπούλημα των λιμανιών».
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah