Τον Σεπτέμβριο σχεδιάζει το ΤΑΙΠΕΔ την υποβολή προσφορών για τον ΟΛΠ

8 Ιουν 2015

Αργά αλλά σταθερά, και με το βλέμμα προσηλωμένο στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά τον διαγωνισμό για τον ΟΛΠ με ορίζοντα υποβολής δεσμευτικών προσφορών τη 17η Σεπτεμβρίου. Αμέσως μετά σχεδιάζεται να προχωρήσει και η αξιοποίηση του ΟΛΘ, στο πλαίσιο του εν εξελίξει διαγωνισμού.

Παράλληλα, όμως, το Ταμείο προχωρά και στον σχεδιασμό του μοντέλου αξιοποίησης των άλλων δέκα περιφερειακών λιμένων, όπως και σε εναλλακτικές για τον de facto αποτελματωμένο διαγωνισμό για τις μαρίνες Αλίμου, Πύλου και Χίου. Προϋπόθεση για την ευόδωση της όλης προσπάθειας είναι βέβαια η επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το επενδυτικό ενδιαφέρον θα υπονομευτεί ανεπανόρθωτα, με εξαίρεση ίσως τον ΟΛΠ, εκτιμούν στο ΤΑΙΠΕΔ.
Από την πλευρά των υποψηφίων για τον Πειραιά πάντως υπάρχει σαφής κινητικότητα. Οι τρεις υποψήφιοι επενδυτές, η Cosco, η AP Moeller-Maersk και η ICTS, έχουν επαναβεβαιώσει το ενδιαφέρον τους. Κύκλοι της κινεζικής πλευράς δηλώνουν στην «K» πως «αντιμετωπίζει θετικά και με εμπιστοσύνη τη νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και τις διαδικασίες που έχει κινητοποιήσει», αλλά εκφράζουν την ευχή «να είναι ειλικρινά τα βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση για την επανεκκίνηση του διαγωνισμού». Αντιθέτως, εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη από το γεγονός πως αναβλήθηκε, για τρίτη φορά, από το ΣτΕ, η προσφυγή που έχει κατατεθεί από φορείς του Πειραιά κατά της μεταβίβασης των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε. στο ΤΑΙΠΕΔ και μάλιστα για τις 6 Οκτωβρίου. Μετά δηλαδή από την ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Οι ανησυχίες αυτές εστιάζονται στο «κατά πόσον αυτή η εξέλιξη χρησιμοποιηθεί ως έμμεσος τρόπος για να καθυστερήσει εκ νέου η ολοκλήρωση του διαγωνισμού».

Σε κάθε περίπτωση, ΤΑΙΠΕΔ και εμπλεκόμενα υπουργεία επεξεργάζονται πλέον τη νέα σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ με το ελληνικό Δημόσιο (master concession), την οποία θα κληθεί να υπογράψει ο στρατηγικός επενδυτής. Κάτι που άφησε να εννοηθεί, άλλωστε, σε δηλώσεις του αυτή την εβδομάδα και ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας. Με αυτή τη σύμβαση θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου και θα προσδιοριστεί το ετήσιο τίμημα που σήμερα ανέρχεται στο 2% επί του κύκλου εργασιών της ΟΛΠ Α.Ε. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει αύξηση αυτού του ποσοστού από 2% σε 3,5%. Υπενθυμίζεται πως στον διαγωνισμό θα διατεθεί τελικά το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ Α.Ε. και το υπόλοιπο 16% (μέχρι του 67% που είχε αρχικά προσφερθεί) σε βάθος χρόνου και ανάλογα με την πορεία υλοποίησης των επενδύσεων που θα ζητηθούν και θα δεσμευτεί να κάνει ο νέος βασικός μέτοχος.

Αμεσες αναμένονται πάντως να είναι οι εξελίξεις στη διοίκησή του ΟΛΠ, καθώς το ερχόμενο Σάββατο, οπότε και η ετήσια τακτική γενική συνέλευση, το Δημόσιο θα προχωρήσει σε αλλαγή των μελών του Δ.Σ. Για τη θέση του επικεφαλής εκτιμάται πως θα υπάρξει πολιτική επιλογή και μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται η σχετική εισήγηση Δρίτσα. Επιπροσθέτως είναι πιθανόν να διοριστεί και εντεταλμένος σύμβουλος για να χειριστεί όλα τα θέματα που σχετίζονται με τον διαγωνισμό.
Στην περίπτωση του ΟΛΘ θα υιοθετηθεί με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα ανάλογο μοντέλο αλλαγών με αυτό του ΟΛΠ. Χρονικά οι ανακοινώσεις για δεσμευτικές προσφορές δεν αναμένονται πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου, υπό την αίρεση πάντοτε ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές.
Οι περιφερειακοί λιμένες
Το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει επίσης να προχωρήσει διαδοχικά και στην αξιοποίηση των δέκα περιφερειακών λιμένων διεθνούς ενδιαφέροντος που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν σημαντική αναπτυξιακή δυναμική και προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για τα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Λαυρίου, Καβάλας, Πατρών, Κέρκυρας, Ελευσίνας, Ραφήνας, Ηρακλείου και Βόλου. Στο μέτωπο των μαρίνων επίσης δρομολογούνται εξελίξεις. Στα τέλη Ιουνίου λήγει η ημερομηνία υποβολής προσφορών για τις παραχωρήσεις της μαρίνας Αλίμου (σε «cluster» με αυτών σε Υδρα, Πόρο και Νέα Επίδαυρο), της Πύλου και της Χίου. Οι διαγωνισμοί είχαν προκηρυχθεί στα μέσα του 2013 αλλά πήραν αλλεπάλληλες παρατάσεις. Τότε είχαν εμφανιστεί 11 επενδυτές. Ομως το ενδιαφέρον τους αναφέρεται από κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ και της αγοράς ως εξαντλημένο.

 kathimerini.gr
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah