Το χρονοδιάγραμμα για την ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ και ΟΛΘ

11 Αυγ 2015

Μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες των διαγωνισμών.Μέχρι τέλη Σεπτέμβρη η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη νέα σύμβαση παραχώρησης.Μέχρι τέλη Οκτωβρίου οι δεσμευτικές προσφορές.Θα συσταθεί και Αρχή Λιμένος, ώστε να υπάρχει κρατικός έλεγχος.

 Τις επόμενες δύο εβδομάδες, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, να ανακοινωθούν από κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ οι ημερομηνίες για τους διαγωνισμούς που αφορούν την αξιοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.

Έως τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί - σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα - και το σχέδιο νόμου που αφορά τη νέα σύμβαση παραχώρησης, μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του ΟΛΠ Α.Ε., ώστε εν συνεχεία και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να είναι εφικτή η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών (51%) του ΟΛΠ από τους τρεις υποψήφιους επενδυτές που έχουν προκριθεί στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού (COSCO, AMP TERMINALS MAERSK, ICTSI).

Το νομοσχέδιο για την παραχώρηση, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από τη βουλή, θα ορίζει τους όρους χρήσης και εκμετάλλευσης της γης, των κτισμάτων και της υποδομής της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, το ποσοστό του ετήσιου ανταλλάγματος προς το κράτος, που αυτή τη στιγμή είναι 2% επί του κύκλου εργασιών ενώ θα αφαιρεθούν από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς οι διοικητικές και ρυθμιστικές εξουσίες.

Παράλληλα θα δημιουργηθεί  αρχή λιμένος (port authority) που θα ασκεί διοίκηση και σε αυτήν θα μεταφερθούν οι διοικητικές και ρυθμιστικές εξουσίες του ΟΛΠ (σσ: Μέσω της αρχής στόχος είναι να ασκείται κάποιος έλεγχος από το Δημόσιο στα λιμάνια μετά την ιδιωτικοποίησή τους).

Ο ΟΛΠ θα μπορεί να ασκεί μόνο εμπορική δραστηριότητα όπως αυτή τη στιγμή ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ) που συνιστά θυγατρική της COSCO.

Η αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών των τριών υποψηφίων επενδυτών θα γίνει από το ΤΑΙΠΕΔ.

Θα υπάρξει δυνατότητα για τον νέο επενδυτή να αποκτήσει σταδιακά επιπλέον ποσοστό, έως και 67%, ανάλογα με τις επενδύσεις που θα υλοποιήσει στον ΟΛΠ σε βάθος χρόνου.

Αναφορικά με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε
(ΟΛΘ), του οποίου το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών αναμένεται να μεταβιβασθεί με ανάλογη διαδικασία, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οχτώ επενδυτικά σχήματα

Τέλος, στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ εκτίμησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι εκτός της διαδικασίας που θα ακολουθεί για τα λιμάνια, αναμένεται έως τέλος Δεκεμβρίου να έχουν υποβληθεί και οι δεσμευτικές προσφορές για τις επιχειρήσεις ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ROSCO.

http://www.skai.gr/news/finance/article/289052/to-hronodiagramma-gia-tin-idiotikopoiisi-olp-kai-olth/



Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah