“ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΟΛΘ ΑΕ”

4 Μαρ 2016



ΟΜΥΛΕ – ΟΦΕ
Σύλλογοι και Σωματεία  Εργαζομένων
στην ΟΛΘ ΑΕ
                                                                                 Θεσσαλονίκη 3 /3/ 2016
                                                          Προς: Διοικητικό Συμβούλιο ΟΛΘ ΑΕ
                                                                  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ Δ.Σ./ΟΛΘ ΑΕ “ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΟΛΘ ΑΕ”
                                                                            
Η ΟΛΘ ΑΕ, εταιρία δημοσίου συμφέροντος λειτουργεί δυνάμει της Σύμβασης παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης των  κτηρίων γηπέδων και άλλων εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός λιμενικής ζώνης του Λιμένα Θεσσαλονίκης, μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΘ ΑΕ.( αντισυμβαλλόμενα μέρη το Ελληνικό Δημόσιο  και τον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης ανώνυμη εταιρία)
Αναδιαπραγμάτευση και τροποποίηση των όρων της  σύμβαση παραχώρησης, που  κυρώθηκε και έχει ισχύ νόμου (ν3654/2008),  όπως ορίζεται αναλυτικά στο κείμενο της Σύμβασης  πραγματοποιείται  κατόπιν διαπραγμάτευσης και συμφωνίας των αντισυμβαλλομένων μερών, δηλ. του Ελληνικού Δημοσίου (Υπ. Οικονομικών & Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας) και του Οργανισμού  Λιμένα Θεσσαλονίκης Ανώνυμη Εταιρία)

Οι εργαζόμενοι θεωρούμε ότι το θέμα της  τροποποίησης της Σύμβασης  Παραχώρησης είναι προαπαιτούμενο  της  διαδικασίας πώλησης της ΟΛΘ ΑΕ, μέσω της διάθεσης του 67% του  μετοχικού κεφαλαίου (51%+16%), την οποία και αντιπαλεύουμε με κάθε τρόπο και μέσο.
Ως εκ τούτου είμαστε απέναντι και σε κάθε  διαδικασία που προωθεί την πώληση,   σε κάθε άμεση ή έμμεση ενέργεια προωθεί τη διαδικασία ξεπουλήματος του Λιμανιού.

Όμως  ταυτόχρονα  και με το δεδομένο της παράνομης διαδικασίας που ακολουθήθηκε στην περίπτωση του Πειραιά/ ΟΛΠ, που ως  γνωστόν η  Σύμβαση τροποποιήθηκε  από το αναρμόδιο ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς καν την ενημέρωση του αντισυμβαλλόμενου Ο.Λ.Π.,  επισημαίνουμε ότι σε κάθε περίπτωση  η τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης   θα πρέπει  να πραγματοποιηθεί  σύμφωνα με τα οριζόμενα  σε αυτήν και στον Ν. 3654/2008.

Αναλυτικότερα,
οι διαδικασίες αναδιαπραγμάτευσης  και τροποποίησης των όρων της Σύμβασης παραχώρησης  ορίζονται στα άρθρα 15 & 18   αυτής. Επίσης στο άρθρο τρίτο του Ν3654/2008 προβλέπεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο ως μέτοχος και αντισυμβαλλόμενος της ΟΛΘ ΑΕ  προβαίνει δια των αρμοδίων Υπουργείων σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την τροποποίηση της Σύμβασης σύμφωνα οριζόμενα σε αυτήν.
Συγκεκριμένα  στο άρθρο 15  ορίζεται ότι:
15 .1  “οι  όροι της παρούσας Σύμβασης είναι δυνατόν να τύχουν αναδιαπραγμάτευσης ολικά ή μερικά είτε στις περιπτώσεις που απαιτείται πρόσθετο αντάλλαγμα, σύμφωνα με τους όρους της παρούσας, είτε σε περίπτωση ουσιώδους μεταβολής των συνθηκών, κατά το άρθρο 388 Α.Κ. Συμφωνείται ότι στις περιστάσεις που συνιστούν ουσιώδη μεταβολή των συνθηκών θα περιλαμβάνονται επίσης...........” 
15.2. “Καθένα από τα συμβαλλόμενα μέρη θα δύναται να έχει την πρωτοβουλία αναφορικά με την έναρξη των διαπραγματεύσεων, γνωστοποιώντας εγγράφως προς τον αντισυμβαλλόμενο τα προτεινόμενα ζητήματα προς αναδιαπραγμάτευση και τις περιστάσεις που κατά την άποψη του δικαιολογούν την αναδιαπραγμάτευση. Τα συμβαλλόμενα μέρη θα υποχρεούνται να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις εντός μηνός από την κοινοποίηση του ως άνω εγγράφου και θα επιχειρούν με καλόπιστες διαβουλεύσεις να διευθετήσουν με αναδιαπραγμάτευση ή συμβιβασμό τα αμφισβητούμενα ζητήματα. Σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας η συμφωνία αυτή θα καταγράφεται σε πρόσθετη Πράξη η οποία θα τροποποιεί στην προβλεπόμενη έκταση τους όρους της Παρούσας Σύμβασης....”
και για τη διαδικασία τροποποίησης στο άρθρο 18 ορίζει;
18.1. Η παρούσα Σύμβαση δύναται να τροποποιηθεί μόνο με νεώτερη έγγραφη συμφωνία που θα υπογραφεί προσηκόντως από τους νόμιμους εκπροσώπους των αμφοτέρων των μερών.
18.2. Σε περίπτωση κατά την οποία  λόγω απρόοπτης μεταβολής των συνθηκών απαιτείται η τροποποίηση αυτή και το ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη αρνείται αδικαιολόγητα να συναινέσει εν όλω ή εν μέρει σε αυτήν, το έτερο συμβαλλόμενο μέρος δικαιούται να επικαλεστεί τα δικαιώματα που απορρέουν από το άρθρο 15 της παρούσης....”

Για τη τήρηση της παραπάνω διαδικασίας ζητήσαμε ήδη και τη παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.


                                                                   Οι Διοικήσεις
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah