Το Σάββατο, στο Γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη θα υπογραφεί η σύμβαση πώλησης του 67% της ΟΛΘ ΑΕ. Προσπάθεα να παραστεί ο πρωθυπουργός

12 Δεκ 2017



Τελικά στη Θεσσαλονίκη θα υπογραφεί, το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, ενώ γίνεται προσπάθεια να παραστεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η λεγόμενη ΣΑΜ, δηλαδή η Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών  μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Κοινοπραξίας που αποκτά το 67% της ΟΛΘ Α.Ε. και τον έλεγχο του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Η υπογραφή της Σύμβασης θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, σε τόπος και ώρα που μένει ακόμη να οριστεί.

Για το 67% της ΟΛΘ Α.Ε. θα υπογράψει από πλευράς του ΤΑΙΠΕΔ ο πρόεδρος του δ.σ. του Ταμείου κ. Ξενόφος, ενώ για την Κοινοπραξία DIEP- Terminal Link- Belterra θα υπογράψουν ο εκπρόσωπος του σχήματος κ. Σωτήρης Θεοφάνης και ο CEO της γαλλικής Terminal Link κ. Boris Wenzel. Στην τελετή της υπογραφής, που θα λάβει πανηγυρικό χαρακτήρα, παρόντα θα είναι και άλλα μέλη της Διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ όπως και εκπρόσωποι των άλλων δύο μερών της Κοινοπραξίας και εγγυητές της συναλλαγής, δηλαδή του γερμανικού fund DIEP και της Belterra Investments του ομίλου Ιβάν Σαββίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία του να είναι παρών στην υπογραφή, ώστε να συμβολίσει το σφράγισμα της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ, απαντώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς σε όσους αμφισβητούν την πώληση του δεύτερου μεγαλύτερου λιμένα της χώρας, ενώ παράλληλα θα υπογραμμίσει την δέσμευση και αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει με τις προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις. Ωστόσο, η παρουσία του στην υπογραφή της συμφωνίας δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί δεδομένης και της απουσίας του στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή για τη Σύνοδο Κορυφής. Πάντως, σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό ο κ.Τσίπρας να βρεθεί το Σάββατο τη Θεσσαλονίκη, σχεδιάζεται η επίσκεψή του να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, προκειμένου να γίνει ο απολογισμός ενός έτους του έργου του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη αλλά και να πραγματοποιηθεί μια σύσκεψη με φορείς για την Α’ προβλήτα του ΟΛΘ.

Σημειώνεται ότι το 67% από το ποσοστό του ελληνικού δημοσίου στην ΟΛΘ Α.Ε. θα μεταβιβαστεί στην εταιρεία ειδικού σκοπού (spv) που έχουν συστήσει τα μέρη της Κοινοπραξίας, δηλαδή στην South East Gateway Thessaloniki.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η Κοινοπραξία θέλει το ταχύτερο την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την εγκατάστασή της στο Λιμάνι εντός του Ιανουαρίου και οπωσδήποτε πολύ νωρίτερα από τον χρόνο που αναφέρεται (σ.σ Απρίλιο 2018) στο αναθεωρημένο μνημόνιο. Ειδικότερα, αναμένεται σε πολύ σύντομο χρόνο η έγκριση της μεταβίβασης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού οπότε και θα προωθηθεί η κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή.
Σημειώνεται ότι η Κοινοπραξία πλειοδότησε για την απόκτηση του 67% της ΟΛΘ Α.Ε. προσφέροντας το ποσό των 231,9 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνοντας παράλληλα την υποχρέωση να επενδύσει σε υποδομές, στον ΟΛΘ, 180 εκατ. ευρώ σε διάρκεια επταετίας.

Πηγή: http://www.voria.gr/article/parousia-tsipra-sti-thessaloniki-i-ipografes-gia-ton-olth
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα των συγγραφέων,ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο.

 
Copyright © 2015 ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah